Duitse politie rolt groot dark web op, neemt 4.650 Bitcoin (BTC) in beslag

Duitse politie rolt groot dark web op, neemt 4.650 Bitcoin (BTC) in beslag

De Duitse politie heeft de 'grootste dark web operatie ter wereld' opgerold, waarbij 4.650 bitcoin (BTC) en 12.800 Monero in beslag is genomen, zo bericht Barrons.

De totale straatwaarde van de buit komt neer op circa 170 miljoen dollar, omgerekend 140 miljoen euro, tegen de actuele spotprijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

DarkMarket opgerold

De genius achter de illegale marktplaats DarkMarket is een 34-jarige Australiër. Deze is het afgelopen weekend in het Noord-Duitse Oldenburg van zijn bed gelicht. Je kon op het platform diverse soorten drugs kopen, maar ook gelekte persoonlijke data. Zoals creditcardgegevens of Simkaarten.

Naar verluidt heeft de populaire dark web plek bijna 500.000 gebruikers en ruim 2.400 aanbieders. Dor het uitzetten van circa 20 servers in Moldavië en Oekraïne, is het platform offline gehaald.

Volgens de autoriteiten hebben er minstens 320.000 transacties op het platform plaatsgevonden. Het gaat volgens het openbaar ministerie in Duitsland om een topje van de ijsberg. De komende maanden zullen waarschijnlijk meer zaken volgen tegen de verdachten.

De actie is het resultaat van een samenwerking tussen onder meer de FBI, DEA en Europol en opsporingsdiensten uit Australië, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zwitserland, Oekraïne en Moldavië.

Nederlanders

Aanleiding van het ingrijpen is een onderzoek naar Cyberbunker. Dat is een malafide webhoster die in een voormalige bunker van de NAVO in het zuidwesten van Duitsland is gevestigd.

De coördinatoren achter deze hub zijn drie Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar. De groep is ervan verdacht IT-infrastructuur te hebben geleverd aan diverse online fora. Ze zijn echter in september 2019 opgepakt en inmiddels ook voor de rechtbank voorgekomen.

Alleen met zeer speciale, geheime software kon je gebruik maken van de services en producten op de illegale marktplaatsen.

Straathandel gaat online

Europol luidde vorig jaar de alarmklok. Want de straathandel in onder meer drugs heeft zich naar online fora verplaatst. Bij een andere grootschalige actie zijn er in september vorig jaar 179 drugshandelaren opgepakt.

Daaronder onder meer 121 verdachten uit de VS, 42 uit Duitsland, 8 uit Nederland, vier uit het Verenigd Koninkrijk, drie uit Oostenrijk en één uit Zweden.

Ook deze actie, genaamd Operation DisrupTor, was weer het gevolg van het oprollen van de 'Wall Street Market'. Dat was de één na grootste dark web ter wereld met 1,1 miljoen gebruikers en 5.400 verkopende partijen.

Het is dus ook de verwachting dat met het oprollen van DarkMarket er meer zaken gaan volgen.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin BTC criminaliteit dark web

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties