Lagarde pleit voor onmiddellijke bitcoinwetgeving om Poetin tegen te werken

ECB president Christine Lagarde spoort wetgevers aan om onmiddellijk crypto wetgeving te implementeren om Poetin tegen te werken bij eventuele plannen om sancties te omzeilen.

Het Europees Parlement heeft een stemronde over de nieuwe wetgeving juist uitgesteld om geen overhaaste beslissingen te nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Europees Parlement is bang dat de wetgeving wordt geïnterpreteerd als een bitcoinverbod, wat niet de bedoeling is. In het wetsvoorstel staat overigens wel een voor bitcoin gevaarlijke bepaling die proof-of-work mining verboden maakt.

Criminelen vinden altijd een andere weg

Het bijzondere is dat Christine Lagarde zegt dat de wetgeving nodig is om virtuele assets te ‘vangen’ in een wettelijk kader. Terwijl ze aan de andere kant ook aangeeft dat criminelen altijd een manier vinden om een verbod te omzeilen.

Met dat laatste legt ze zelf ook meteen de zwakte van een verbod bloot. Het laat zich dan ook te raden hoe de uitspraken van de ECB president precies geïnterpreteerd moeten worden.

Een Europees verbod op bitcoin of proof-of-work mining zou Putin in ieder geval niet stoppen om bitcoin te gebruiken om sancties te omzeilen. Bitcoin bestaat, produceert iedere tien minuten een blok en is voor iedereen toegankelijk. Het is dan ook goed om te zien dat het Europees Parlement een stem van de rede is in deze discussie.

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne eerste ‘crypto war’

De Washington Post noemt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de eerste zogenaamde crypto war. Waarbij beide zijden in het conflict profiteren van het bestaan van bitcoin en de andere cryptocurrency’s.

Rusland kan bitcoin in theorie gebruiken om sancties te omzeilen, terwijl Oekraïne veel donaties in onder andere bitcoin ontvangt.

Een interessant voorbeeld van het gebruik van bitcoin tijdens het conflict is een Deense journalist die met bitcoin een auto kocht en daarmee Oekraïne is ontvlucht. Terwijl het FTX van Sam Bankman-Fried iedere Oekraïner op het platform 25 dollar aan bitcoin doneerde.

Laat duidelijk zijn dat bitcoin niets meer is dan een neutraal stuk gereedschap dat door iedereen gebruikt kan worden. Een apolitieke vorm van geld.

Net als dat je een hamer kunt inzetten om dingen te bouwen, maar ook om dingen te slopen. Bitcoin kan voor goede, maar ook voor minder goede dingen ingezet worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....