Europese Commissie wil in 2023 wetgeving voor digitale euro op orde krijgen

De Europese Unie is van plan om in 2023 de wetgeving rond de ‘digitale euro’ op te pakken. Dat meldt mediasite Politico.

Digitale euro

Een hoge functionaris van de Europese Commissie vertelde woensdag meer over deze stap. Mairead McGuinness is commissaris voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de zogenoemde Capital Markets Union.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Ons doel is om begin 2023 wetgeving in te dienen. De komende weken zijn gericht op overleg over deze wetgeving.”

De ontwikkeling van de digitale euro is vooralsnog erg traag en stroperig. Het idee is dat de Europese Centrale Bank (ECB) onder aanvoering van Christine Lagarde een Central Bank Digital Currency (CBDC) wil ontwikkelen. Daarmee moeten men direct kunnen inpluggen op het centrale bank met een account.

Er zijn echter veel beren op de weg. Indirect zou dit type centrale bankengeld voor bankruns kunnen zorgen. Commerciële banken kunnen omvallen en brengen een risico met zich mee. In zekere zin is een CBDC wat dat betreft risicovrij. Een van de oplossingen hiervoor is om limieten in te bouwen in het ontwerp van de digitale euro.

Samenwerking

Al jaren is er onderzoek gaande, uitgevoerd door de ECB in samenwerking met het bestuursapparaat van de Europese Unie. In oktober startte de ECB met een adviesgroep van 30 personen die zich gaat richten op de digitale euro.

De ECB doet momenteel in-house experimenten met de digitale euro en verwacht eind 2023 aan een prototype te gaan werken. De gouverneurs van de eurozone beslissen dan of het de moeite waard is om een digitale euro uit te rollen. Als ze dat doen, zou de virtuele valuta op zijn vroegst in 2025 klaar kunnen zijn, aldus Politico.

In China is men al stukken verder. Het plan was om de Winterspelen (die nu in Beijing bezig zijn), als pilot te gebruiken. Hoewel er de laatste weken weinig nieuwe dingen bekend zijn gemaakt, is de app van de People’s Bank of China wel in een aantal regio’s te downloaden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
CBDCECBeuro