Europese Centrale Bank waarschuwt opnieuw voor bitcoinmarkt in nieuw rapport

1214 totale weergaven
|

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de ‘cryptomarkt’ opgenomen in een lijst van mogelijke factoren die kunnen zorgen voor meer financiële instabiliteit. De ECB waarschuwt hiervoor in een nieuw rapport.

Met name investeerders die constant opzoek gaan naar grotere winsten door het teruglopen van de rentetarieven en stijgende inflatie. Twee zaken die, volgens het mandaat van de centrale bank, onderdeel zijn van hun portefeuille in de eurozone.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de vastgoedmarkt en junk bonds (of rommelobligaties) kunnen mogelijke onrust op de financiële markten veroorzaken. De centrale bank is (officieel) in het leven geroepen om voor stabiliteit te zorgen in deze regio.

“Een correctie op de markten zou kunnen worden veroorzaakt door een zwakker dan verwacht economisch herstel, overloopeffecten van ongunstige ontwikkelingen in opkomende markteconomieën, een hernieuwde toename van de stress in de niet-financiële bedrijfssector of abrupte aanpassingen in de marktverwachtingen met betrekking tot het toekomstige pad van de monetaire normalisering van het beleid”, stelt de ECB in haar rapport.

Kortom: de bank wijst verschillende financiële instrumenten aan waardoor mogelijke onrust versterkt kan worden.

Ook stablecoins komen voorbij als mogelijk risico voor de economie. Volgens het rapport groeit deze markt gestaag en wordt het steeds sterker.

Volgens de centrale bank wordt de verbinding tussen traditionele markten en deze nieuwe markten steeds sterker. Op dit moment ziet de ECB dit echter niet als een groot gevaar, maar slechts als een ‘gelimiteerd risico’ in de Eurozone.

Centrale banken en bitcoin

De organisatie roept op tot strenge regulering. Uitgevers van stablecoins zijn in zeker zin concurrenten van centrale banken. Dat laatste geldt zeker ook voor bitcoin. Mocht bitcoin door blijven groeien en een grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel valt de macht vanuit deze instellingen weg. Bitcoin heeft immers geen behoefte aan een instantie dat het monetaire beleid bepaalt.

Alle punten van het rapport van de Europese Centrale Bank kun je hier vinden.

Lees meer over:
bankECB

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...