ECB verhoogt basisrente wel, in tegenstelling tot centrale bank VS

Donderdag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het de basisrente met 0,25% verhoogt tot 3,5%. Het is een van de drie belangrijkste tarieven die de ECB elke maand vaststelt.

Naast de depositorente hebben ze met de basisherfinancieringstransacties en de marginale beleningsfaciliteit nog twee andere knoppen om aan te draaien om de economie mee te sturen.

De Raad van Bestuur van de bank besluit dat alle drie de rentes worden verhoogd tot respectievelijk 3,5%, 4,0% en 4,25%.

ECB verhoogt basisrente tot 3,5%

Vanaf 21 juni 2023 zijn deze nieuwe rates van toepassing zijn. Daarmee wijkt de ECB af van het monetair beleid van de Federal Reserve. Eerder deze week maakte het FOMC bekend dat het de rente op de 5,0%-5,25% houdt. Het was de eerste keer in anderhalf jaar dat de Fed de rente gelijk hield.

De ECB haalt de zorgen over aanhoudend hoge inflatie aan als reden voor haar beslissing om de rente te verhogen. De kerninflatie in de Europese Unie was de afgelopen maand nog maar liefst 7,30%. In de VS is dit al een stuk lager met slechts 5,3%.

In een verklaring zei de Raad van de ECB:

“Volgens de macro-economische projecties van juni verwachten medewerkers van het Eurosysteem dat de totale inflatie gemiddeld 5,4% zal bedragen in 2023, 3,0% in 2024 en 2,2% in 2025. Indicatoren van de onderliggende prijsdruk blijven sterk, hoewel sommige voorzichtige tekenen van verzwakking vertonen.”

Het mandaat en middellangetermijndoel van de ECB is om de inflatie terug te brengen tot 2%. Renteverhogingen zijn een van de manieren om dit voor elkaar te brengen. ECB-voorzitter Lagarde vertelde al dat het zeer waarschijnlijk is dat de rente in juli wederom zal worden opgeschroefd.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...