ECB verhoogt rente naar hoogste niveau in 23 jaar

1157 totale weergaven
Europa ETH

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente op donderdag voor de negende maal op rij met 0,25 procent naar de hoogste rente in 23 jaar tijd. Wat betekent dit voor de bitcoin koers? Dat gaan we onderzoeken in dit artikel!

ECB niet duidelijk over toekomst

Wat de toekomst van de Europese rente betreft is de ECB op dit moment niet heel duidelijk. In haar persconferentie deelde ECB-presidente Christine Lagarde dat het “een verhoging, maar ook een pauze” kan worden. “Zoals ik al zei kan het van vergadering tot vergadering verschillen”, aldus Lagarde.

De ECB laat zich wat dat betreft “informeren door de data” en wil zich niet vastpinnen aan een bepaalde rente. Het wordt voor de ECB steeds lastiger om zich in het huidige macro-economische klimaat te manoeuvreren.

Aan de ene kant is er het gevaar dat de inflatie tot 2025 hoog blijft, terwijl aan de andere kant de economie langzaam begint te verzwakken als gevolg van de renteverhogingen.

“De vooruitzichten wat betreft de economie van de Eurozone zijn verslechterd, met name door een zwakkere nationale vraag, hoge inflatie en moeilijkere kapitaalcondities”, aldus Lagarde over de economie van de Eurozone.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De renteverhoging van de ECB van gisteren betekent in feite niet direct iets voor de bitcoin koers. Waar bitcoin vooral in het begin nog agressief reageerde op renteverhogingen van de centrale banken, met name die van de Amerikaanse Federal Reserve, lijkt de markt op dit moment redelijk op de hoogte van de strategie van de grotere centrale banken van de wereld.

Het is voor de bitcoin koers vooral een kwestie van afwachten hoe de situatie zich blijft ontwikkeling. Voor de wereld is het te hopen dat centrale banken het voor elkaar krijgen om de inflatie naar de gewenste 2,0 procent te krijgen zonder een gigantische recessie te veroorzaken.

Wat dat met name voor de ECB lastig maakt is dat zij te maken hebben met een versplinterde economische zone. De inflatie is in alle landen een klein beetje anders en dat maakt het lastig om eenduidig beleid te voeren, wat bitcoin in theorie ook weer aantrekkelijker maakt.

De ECB zal hierdoor ongetwijfeld ‘fouten’ maken en die moeten worden gerepareerd met een lagere rente en steunpakketten voor landen die in de problemen komen. Dat gaat ten koste van de schaarste van de euro en dat maakt de absolute schaarste van bitcoin weer aantrekkelijker.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....