‘ECB verhoogt rente volgende week met 0,50 procent, ondanks recessie in eurozone’

Als we de door Reuters ondervraagde economen mogen geloven, dan zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week met 50 basispunten (0,50 procent) verhogen, ondanks dat de economie van de Eurozone bijna zeker in een recessie zit. Aan de andere kant is de inflatie nog altijd een vijfvoud hoger dan de doelstelling van 2 procent, waardoor de ECB harde keuzes moet maken.

De Europese rente

De ECB is zijn gevecht tegen de inflatie in juli begonnen met een renteverhoging die de rente voor het eerst sinds acht jaar weer boven de nul bracht. Vanaf het begin gemeten is de rente met 200 basispunten (2,00 procent) gestegen en ligt deze momenteel op 1,50 procent.

Als we de Reuters-poll, die van 5 tot 8 december liep, mogen geloven gaat de rente komende week naar 2,00 procent. Dit betekent dat banken twee procent verdienen op het stallen van euro’s bij de ECB. Dat betreft meteen de hoogste rente sinds 2009.

Een overgrote meerderheid van de economen die deelnamen aan de poll – 51 van de 60 – verwachten dat de rente met 0,50 procent stijgt komende week. Twee economen denken dat de ECB zelfs met een verhoging van 0,25 procent op de proppen komt. Dat zou helemaal een defensieve keuze zijn.

De overige zeven economen verwachten een renteverhoging van 0,75 procent. Tijdens de laatste rentevergadering verhoogde de ECB de rente ook met 0,75 procent. Een lagere verhoging zou betekenen dat ze het voet rustig van het gaspedaal halen.

Federal Reserve neemt waarschijnlijk gas terug

De verwachting is dat de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – ook gas terugneemt en met een renteverhoging van 0,50 procent op de proppen komt. Dat zou ook een verlaging betekenen ten opzichte van de eerdere renteverhogingen van 0,75 procent die de markt moest verwerken.

Komende woensdag is het eerst de beurt aan de Federal Reserve om de rente te verhogen en op donderdag mag de ECB zijn besluit nemen.

“De ECB-vergadering van komende week is één van de weinige vergaderingen waarbij de centrale bank een beslissing neemt na de Federal Reserve. Een vertraging van de renteverhogingen van de Federal Reserve kan ook impact hebben op het besluit van de ECB”, aldus Carsten Brzeski van ING.

Daarmee komt dus eindelijk de langverwachte vertraging van de renteverhogingen, maar niet de koerswijziging die nodig is om de markt weer echt te ondersteunen. Wat dat betreft is het nog veel te vroeg om voor assets als bitcoin de overwinning te verklaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....