De belangrijkste uitspraken van Fed-voorzitter Powell na de renteverhoging

1196 totale weergaven
Bitcoin dollar |

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde gisteren de rente met 0,75 procent naar 3,75 tot 4,00 procent. Dat was op zichzelf geen verrassing, want iedereen had die renteverhoging al ingecalculeerd. De grootste verrassingen bewaarde Fed-voorzitter Powell voor zijn toespraak die direct op de renteverhoging volgde.

Rente moet verder omhoog

Eén interessante uitspraak van Powell betreft de visie van de Federal Reserve over het eindstation van de Amerikaanse rente tijdens deze verhogingscyclus. Powell gaf tijdens zijn toespraak aan dat de uiteindelijke rente waar we op eindigen waarschijnlijk een stukje hoger ligt dan aanvankelijk werd gedacht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inflatie is een stuk plakkeriger dan gehoopt, wat de Federal Reserve dwingt om harder in te grijpen, om te voorkomen dat die hogere prijzen ons voor altijd blijven achtervolgen. Om die reden verwacht Powell dat het goed mogelijk is dat de Federal Reserve nog een aantal stevige renteverhogingen voor ons in petto heeft.

Het resultaat daarvan is dat de Amerikaanse dollar vandaag weer een stevige plus noteert ten opzichte van bijvoorbeeld de euro en andere grote fiatvaluta. Ook de aandelen van de tech-giganten waren niet blij met de uitspraken van Powell, die eindigden namelijk stuk voor stuk diep in het rood. Bitcoin slaagt er vooralsnog in om boven de 20.000 dollar te blijven.

De printers staan op standby

Ondanks de strenge taal, erkent Powell ook dat het effect van de renteverhogingen met enige vertraging in de economie voelbaar wordt. “We zien nu langzaam het effect van de renteverhogingen op de huizenmarkt”, aldus Powell. De rest van de economie blijft vooralsnog echter sterk, waarbij Powell de focus legt op de krachtige Amerikaanse arbeidsmarkt waarin de vraag naar arbeid nog altijd een stuk hoger is dan het aanbod.

Mocht er iets breken, dan staat de Federal Reserve echter met de geldprinters klaar om de boel te redden als dat nodig is. Dat was wellicht de meest opvallende uitspraak van Powell, die daarmee ook aangeeft niet goed te weten hoe zijn centrale bank er nu voorstaat in het gevecht tegen inflatie.

In principe lijkt het erop dat ze doorgaan totdat er echt signalen komen vanuit het financiële systeem dat de druk te groot wordt. Mocht het zover komen, dan gaan de geldprinters dus weer volop aan en kunnen we waarschijnlijk een grote crash van de Amerikaanse dollar verwachten. Hoe lang dat nog duurt is echter lastig te zeggen, net als de Federal Reserve is dat ook voor ons moeilijk te bepalen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....