ECB wil rente nog tweemaal verhogen, ondanks dreigende recessie

ECB wil rente nog tweemaal verhogen, ondanks dreigende recessie

In de maand maart staat er weer een rentevergadering van de Europese Centrale Bank op het programma. Na de renteverhoging van 0,50 procent van afgelopen donderdag, is de verwachting dat de Eurozone ook in mei een verhoging van 0,50 procent voor de kiezen krijgt. Dat zou de rente van 2,50 naar 3,00 procent optillen.

Renteplafond komt in zicht

Langzaam maar zeker komt het renteplafond, de hoogste rente tijdens deze cyclus, in zich voor de Europese Centrale Bank. Althans, als we de woorden van een beleidsmaker van de belangrijkste bank van de Eurozone mogen geloven. De verwachting is nu dat de markt in mei de laatste renteverhoging van de ECB voor de kiezen krijgt.

Volgens de Slovaakse Peter Kazimir en de Litouwse Gediminas Simkus van de ECB is de renteverhoging die voor maart op het programma staat nog niet de laatste, omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is. Zelfs de verbetering die we nu zien is niet genoeg voor een mogelijke pauze in de renteverhogingen.

"De renteverhoging van maart is zeker niet de laatste voor de ECB. We zullen later beslissen wat er in mei nodig is," aldus Kazimir. Volgens Simkus liggen momenteel de opties van een renteverhoging van 0,25 procent of 0,50 procent op tafel voor de rentevergadering van mei. Een opstapje naar een verhoging van 0,75 procent lijkt momenteel onwaarschijnlijk.

Positieve trend voor de inflatie

Hoewel Simkus spreekt van een "positieve trend" voor de inflatie, wil hij dus nog geen definitieve uitspraken doen over het renteplafond van de ECB. Wel geeft hij aan dat "we steeds dichterbij" het renteplafond komen met de renteverhogingen van de afgelopen vergaderingen.

De markt prijs op dit moment een 'terminale rente' van 3,35 procent in, wat betekent dat de meeste investeerders momenteel een verhoging van 0,25 procent verwachten in mei. Ook verwacht de markt op dit moment al dat er tegen het einde van 2023 renteverlagingen op het programma staan, maar dat idee weerspreken Kazimir en Simkus.

Simkus geeft toe dat een renteverlaging in 2024 mogelijk is, maar dan moet de huidige trend van disinflatie wel doorzetten in de Eurozone. Voor bitcoin is dit niet per se goed nieuws, want renteverhogingen drukken over het algemeen de koers, omdat dit fiatgeld in relatieve zin aantrekkelijker maakt als 'veilige haven.'

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan