ECB president Lagarde stuurt markten omlaag met strenge toespraak en renteverhoging

Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) om na de Amerikaanse Federal Reserve de rente te verhogen. Geheel volgens verwachting kwam de ECB met een renteverhoging van 0,50 procent. De verrassing zat echter in de staart in de vorm van de persconferentie van ECB-president Christine Lagarde.

Strenge Lagarde

Lagarde was tijdens de persconferentie duidelijk over het jaar dat ons te wachten staat in de Eurozone. “De rentes moeten significant en geleidelijk omhoog om de niveaus te bereiken die nodig zijn om de inflatie op tijd terug naar de doelstelling van 2 procent te brengen”, aldus Lagarde.

Vanaf nu baseert de ECB zijn volgende renteverhogingen op de meest recente data. Dat wil zeggen dat ze voor nu geen voorspellingen of richting aangeven wat de rente betreft. Ze laten het volledig afhangen van de data die de komende tijd binnenkomt.

Schrikbaren is dat de ECB verwacht dat de CPI in 2023 op 6,3 procent blijft en in 2024 pas naar 3,4 procent zakt om in 2025 op 2,3 procent uit te komen. De kerninflatie (CPI minus voedsel en energie) zal volgens de ECB in 2023 zakken naar 4,2 procent, in 2024 naar 2,8 procent en voor 2025 pas naar 2,4 procent.

Wat dat betreft moeten we het dus nog lang met een hoge inflatie doen en dat is de voornaamste reden dat de ECB op dit moment nog geen gas terug wil nemen met de renteverhogingen. In reactie op de onverwacht strenge toespraak van Lagarde schoten de markten omlaag.

Recessie in aantocht

Het is duidelijk dat Lagarde niet bang is om een recessie te veroorzaken, zolang ze er maar in slaagt om de inflatie onder controle te krijgen. “Het ligt voor de hand om meer renteverhogingen van 0,50 procent te verwachten. We moeten rekenen op meer renteverhogingen van 0,50 procent”, aldus een duidelijke Lagarde.

“We zullen dit beleid voor de lange termijn aanhouden”, zo zei Lagarde, waarmee ze aangeeft dat we niet op een snelle koerswijziging hoeven te rekenen. Daarmee lijkt een recessie in 2023 onafwendbaar, maar dat is mogelijk nodig om de inflatie echt omlaag te krijgen.

Helaas betekent dit dat de ECB probeert om de werkloosheid te laten stijgen, zodat mensen minder uitgeven en de inflatie zal zakken. Wat dat betreft kunnen de komende maanden nog weleens heel pittig worden voor de financiële markten.

De mensen die hoopten op een snelle koerswijziging van de ECB komen na deze toespraak van Lagarde in ieder geval van een koude kermis thuis. Al moeten we nog maar zien hoe stoer de ECB blijft op het moment dat we daadwerkelijk te maken krijgen met een zware recessie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....