Edward Snowden niet blij met privacy in Bitcoin: ‘het is een mislukking’

Edward Snowden is van mening dat Bitcoin heeft gefaald op het gebied van privacy. De wereldberoemde klokkenluider sprak tijdens de Ethereal Virtual Summit 2021 over onderwerpen zoals privacycoins, NFT's, decentralisatie en de relatie die deze dingen hebben met vrijheid.

Bitcoin en privacy

De naam Snowden zal geen extra duiding nodig moeten hebben. De klokkenluider en voormalig werknemer van de Central Intelligence Agency (CIA) schuilt momenteel in Rusland. In juni 2013 verstrekte hij aan The Washington Post en The Guardian geheime documenten over geheime spionageactiviteiten van de NSA. Het mag duidelijk zijn: vrijheid en privacy zijn voor Snowden een groot goed.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar vindt hij die eigenschappen ook terug in Bitcoin? Nee, zo blijkt.

Deze clip van het interview werd op Twitter al snel opgepakt en onder andere Alex Gladstein. Hij is de Chief Strategy Officer (CSO) van de Mensenrechtenorganisatie en dook er bovenop. En zo ontstond er een discussie.

Snowden is van mening dat Bitcoin heeft gefaald wat betreft privacy. Hij denkt zelfs dat te toekomstige Taproot-update het alleen maar ergen zou kunnen maken.

Gladstein noemde de clip "een ramp". Hij stoort zich eraan dat Snowden zo denigrerend over Taproot en het Lightning Network praat:

"Taproot is een privacy-upgrade die momenteel wordt geactiveerd en die de basis legt voor veel krachtigere privacydingen zoals SigAgg. Het is allemaal uitgedacht door de ontwikkelaars. En ja, ook LN (Lightning Network, red.) maakt deel uit van de wereldwijde privacyevolutie van Bitcoin."

Verdoezelen transacties

Hij voegde eraan toe dat Taproot wél een echte privacy-upgrade is. Het zorgt er namelijk voor dat alle betalingen in de blockchain er hetzelfde uitziet. Zo kunnen analysebedrijven niet achterhalen om welk type betaling het gaat: een reguliere transactie, een multisig betaling of bijvoorbeeld het openen van een Lightning betaalkanaal.

Daarnaast zijn er optionele tools beschikbaar zoals PayJoins en CoinJoins, en in de toekomst ook CoinSwaps.

Het punt is echter: decentraal geld moet aan meer eigenschappen voldoen dan aan pure privacy. Het is een bekend dilemma. Perfecte privacy zorgt er namelijk voor dat er een inflatie-bug kan ontstaan: het valt niet te controleren of iemand (door een bug) geld bijprint, zonder dat de rest van het netwerk hier vanaf weet.

Bitcoin moet aan meer dingen voldoen

Bij Bitcoin als robuust digitaal geldsysteem horen ook aspecten zoals decentralisatie, schaalbaarheid, controleerbaarheid en economische prikkels. Het is dus eigenlijk onmogelijk en niet wenselijk om 100%-privacy op de basislaag te bouwen.

Snowden is het hier dan weer mee oneens. Hij vindt dat deze 'mislukkingen' publiekelijk besproken moeten worden, omdat ze anders 'misleidend' zijn. Snowden stipt een pijnlijk punt aan: hij denkt dat er in de community een angst zal ontstaan om het project te bekritiseren.

Zelf wordt Snowden blijer van projecten zoals Zcash en Monero. Hij beweert echter ook weer dat Bitcoin de enige cryptovaluta is die groot genoeg is om de druk van het regelgevend kader te kunnen weerstaan. Daarom komt hij tot de conclusie: de ontwikkelaars moeten zich vol gaan focussen op fungibiliteit. Anders gezegd: coins moeten op de blockchain te door onderscheiden kunnen worden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
privacy