Bitcoin daalt voor het eerst sinds 2014 voor 6 weken op rij

Het zijn een paar donkere maanden voor de bitcoin koers en op basis van de afgelopen weken zelfs een van de slechtste periodes uit de gehele koersgeschiedenis. Voor het eerst sinds 2014 hebben we namelijk moeten dealen met 6 achtereenvolgende rode weken.

Met de koersval naar 33.000 dollar per bitcoin is de angst weer helemaal terug in de markt en is de spanning om te snijden. Wat kunnen we nog meer verwachten van bitcoin de komende weken?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

6 rode weken op rij

Je kunt de grafiek op honderd manieren bekijken, maar het is momenteel heel lastig om er iets bullish in te vinden. De wekelijkse sluiting op 8 mei op 34.000 dollar betekende namelijk de zesde rode week van bitcoin op rij.

Dat is een zeldzaamheid die we sinds de periode van augustus tot september 2014 niet meer gezien hebben. Destijds was bitcoin, net als nu, in het tweede jaar van de vierjarige halving-cyclus.

Anders dan in die halving-cyclus hebben we momenteel nog geen zogenaamde blow-off top gehad, een ultiem hoogtepunt. Althans, in ieder geval een die een stuk minder indrukwekkend was dan in voorgaande cycli.

De hoop op een spoedig herstel staat vanwege de macro-economische situatie ook al even in de ijskast. De verwachting is immers dat de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar nog meerdere renteverhogingen heeft klaarstaan voor de markt en daar reageert deze over het algemeen niet goed op.

Capitulatie op komst?

Ook spreken analisten al weken over een zogenaamd capitulatie-evenement, een totale ineenstorting van de markt die al wat langer in de lucht hangt. Op het moment van schrijven bevinden 40 procent van alle bitcoin zich op een virtueel verlies.

Dit is het hoogste percentage sinds april 2020, kort na de coronacrash die de koers een enorme zwieper naar beneden gaf.

Destijds vond er wel degelijk een capitulatie-evenement plaats, gezien de agressieve daling van de bitcoin koers waar we op dat moment mee geconfronteerd werden.

Op dit moment bevindt de markt zich volgens Glassnode in een fase van zowel optimisme als onrust en zijn we op weg naar de kwalificatie "hoop en angst", die een stuk minder gunstig klinkt. De komende weken tot maanden moeten uitwijzen wat 2022 verder voor bitcoin in petto heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....