Eerste Amerikaanse bitcoin ETF maakt een desastreus 2022 door

Als we de verslaggeving van de Financial Times mogen geloven, dan maakt de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETF een desastreus 2022 door. In het eerste jaar heeft het fonds zijn investeerders in totaal 1,2 miljard dollar gekost. Met dat bedrag heeft de Proshares Bitcoin futures exchange-traded fund zelfs een negatief record neergezet.

Van optimisme naar ellende

De bitcoin futures ETF van Proshares werd op 19 oktober 2021 met veel bombarie in de markt gezet. Destijds leek dit het ultieme opstapje naar een spot bitcoin ETF en zat bitcoin zelf nog volop in een bullmarkt, die uiteindelijk zijn climax zou vinden in november.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hype rondom bitcoin was op dat moment dus groot en dat bleek ook wel uit de handelsvolumes op de eerste dag van het fonds. In totaal werden er op de eerste dag voor 500 miljoen dollar aan contracten verhandeld. In de eerste twee dagen wist het fonds zelfs voor 1 miljard dollar aan assets te verzamelen, een absoluut record.

We zijn nu iets meer dan een jaar verder en vanaf dat moment gemeten is BITO ruim 70 procent van zijn waarde kwijt, waarmee het ook relatief gezien tot de slechtst presterende ETFs ooit behoort. Andere bitcoin en blockchain-gerelateerde ETFs verloren relatief gezien meer waarde, maar waren een stuk kleiner, waardoor het absolute verlies bij BITO groter is.

Bitcoin shorten met Proshares

In juni lanceerde Proshares ook nog even de eerste short bitcoin ETF ter wereld, waarmee investeerders bitcoin op eenvoudige wijze kunnen shorten. Het heeft er dus alle schijn van dat Proshares weinig tot niets geeft om bitcoin, maar vooral geld probeert te verdienen aan de opkomst ervan, wat natuurlijk hun goed recht is.

Aan de andere kant geeft Todd Rosenbluth, het hoofd van de onderzoeksafdeling van consultancybureau VettaFi, tegenover de Financial Times aan dat ProShares een hoop vertrouwen moet hebben in hun bitcoin-product om het in deze tijden boven water te houden.

Het blijft in de Verenigde Staten vooral wachten op een spot bitcoin ETF, want dat kan de markt waarschijnlijk echt een boost geven. Daarmee kunnen investeerders namelijk simpel, snel en goedkoop in fysieke bitcoin investeren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....