Eerste dag zonder instroom voor BlackRock’s Bitcoin ETF

Bitcoin ETF instroom- en uitstroomgegevens. Bron: Farside

Voor het eerst sinds de introductie in de Verenigde Staten heeft de iShares Bitcoin Trust (IBIT) van BlackRock een dag zonder financiële instroom ervaren. Dit markeert een opvallende ontwikkeling in de dynamiek van Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s).

Een einde aan de groeistreak

Sinds de lancering op 11 januari heeft IBIT consequent miljoenen dollars per dag aan investeringen aangetrokken, met een totaal van bijna $ 15,5 miljard binnen 71 dagen. Deze constante stroom van investeringen stokte echter op 24 april, toen er geen nieuwe instroom werd geregistreerd. Dit is een zeldzame gebeurtenis voor IBIT, maar het is niet uniek binnen de sector. Andere deelnemers aan de Bitcoin ETF-markt, waaronder de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) en ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB), zagen nog wel instroom, respectievelijk $ 5,6 miljoen en $ 4,2 miljoen.

Bitcoin ETF instroom- en uitstroomgegevens. Bron: Farside
Bitcoin ETF instroom- en uitstroomgegevens. Bron: Farside

Uitdagingen en toekomstige perspectieven

Tegelijkertijd blijft de Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) uitstromen registreren. Op dezelfde dag als de stilstand van IBIT noteerde GBTC een uitstroom van $ 130,4 miljoen. Als gevolg hiervan was er netto een uitstroom van $ 120,6 miljoen uit spot Bitcoin ETF’s.

Tot op heden heeft de Bitcoin ETF-markt in de VS netto $ 12,3 miljard aan Bitcoin bijeengebracht. De uitstromen van GBTC hebben echter een deel van de instromen die door de overige negen Bitcoin ETF’s zijn gerealiseerd, tenietgedaan.

Regulatoire ontwikkelingen

Verder zijn enkele marktdeelnemers bezig met het aanvragen van Ether (ETH) ETF’s in de Verenigde Staten. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft echter onlangs de goedkeuringsbeslissingen voor meerdere van deze aanvragen uitgesteld. De SEC heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om de wijzigingen te overwegen, waardoor de beslissing over de omzetting van Grayscale’s ETH Trust naar een spot ETH exchange-traded product op NYSE Arca met 60 dagen is verlengd tot 23 juni.

Dit recente fenomeen van een dag zonder nieuwe instroom en de voortdurende regelgevende ontwikkelingen onderstrepen de volatiliteit en de complexiteit van de cryptocurrency-investeringsmarkt. Beleggers en marktwaarnemers blijven alert op verdere ontwikkelingen binnen deze snel evoluerende sector.

Lees meer over:

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...