Eerste ‘groene’ Bitcoin ETF in Brazilië is een feit

934 totale weergaven

In Brazilië komt er een nieuwe bitcoin exchange traded fund (ETF) op de markt. Assetmanager Hashdex is van plan om CO2-certificaten op de markt te kopen om de uitstoot van bitcoin mining te compenseren.

Bitcoin ETF

Een ETF is een indexfonds waarbij de prijs van de onderliggende asset bitcoin gevolgd wordt. Je koopt als belegger een aandeel in het fonds en dus niet de onderliggende fysieke bitcoin. Een ETF is een gebruikelijk beleggingsinstrument bij aandelen, goud en olie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het nieuwe fonds van Hashdex Asset Management krijgt de naam BITH11 ETF. Ze zijn een samenwerking aangegaan met het Duitse Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI).

Zij gaan rapporteren over het energieverbruik en de CO2-uitstoot die zijn gemoeid met de onderliggende bitcoin in het fonds. Hashdex belooft 0,15% van zijn liquide middelen in het koop van CO2-certificaten.

Het fonds is sinds vorige week verhandelbaar op de B3 Brazilian Stock Exchange onder de ticker BITH11. De ETF is volledig gereguleerd onder de geldige wetten.

Hashdex

Assetmanager Hashdex heeft in april zijn eerste op crypto gerichte ETF, HASH11, gelanceerd. Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de waardering van HASH11 met 33% is gestegen de afgelopen maand.

Daarnaast zitten er nog fondsen onder hun hoede zoals het Nasdaq Crypto Index (NCI)-fonds en het Bitcoin Risk Parity Gold Fund.

Binnen de mining industrie is er discussie ontstaan – aangezwengeld door de uitlatingen van Tesla-topman Elon Musk – over het energieverbruik van bitcoin mining.

Sommige miners en fondsen kiezen er daarom voor om CO2-certificaten te kopen om zo hun product te vergroenen. In Canada kondigde Ninepoint aan om ook hun ETF te vergroenen via een samenwerking via CarbonX.

Ook de hedgefondsen One River Digital en SkyBridge Capital hebben vergelijkbare plannen om het milieu – via een administratieve handeling – te ontlasten.

Hergebruik

Criticasters wijzen erop dat bitcoin mining via grotendeels duurzame energiebronnen tot stand komt. En daarnaast zijn er binnen Amerika olie- en gasbedrijven die hun restproducten niet meer affakkelen met meer uitstoot tot gevolg, maar hergebruiken voor mining.

Lees meer over:
Bitcoin ETFBrazilië

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...