Fondsmanager wil ‘groene Bitcoin mining ETF’ naar de beurs brengen

Fondsmanager Viridi Funds heeft een exchange traded fund (ETF) opgezet, die volledig focust op de Bitcoin mining industrie.

Groene Bitcoin mining ETF

De ETF krijgt de naam Viridi Cleaner Energy Crypto Mining & Semiconductor ETF (RIGZ). Het financieel product zal worden verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat volgens een persbericht om een actief beheerd fonds, bestaande uit verscheidene investeringen in de bitcoin mining industrie. Ook kijken ze naar gerelateerde bedrijven omtrent de infrastructuur van miners. Naar verluidt is er veel vraag vanuit beleggers naar blootstelling aan Bitcoin in de gereguleerde markt.

Deze ETF stelt de investeerders ook in staat om op een ‘ecologisch duurzame’ manier deze markt te steunen. De naam van het fonds bestaat immers uit ‘Cleaner Energy ETF’.

Doordat de Amerikaanse markt nog geen goedgekeurde Bitcoin ETF heeft, kiezen veel beleggers voor een alternatieve weg om via de gereguleerde markt blootgesteld te raken aan bitcoin. Denk aan investeringen in MicroStrategy of miners zoals Riot Blockchain, Hut 8 of bijvoorbeeld HIVE.

Met deze ETF spreid je het risico en investeer je in een mandje van ‘aan Bitcoin mining gerelateerde zaken’. Je hoeft je geen zorgen te maken over de inhoud van het mandje. Viridi zal dit namelijk bijhouden en beheren.

Het gaat voornamelijk om bedrijven die ASIC’s produceren en miners die voor lange termijn duurzame energie afnemen. Het fonds gaat géén ‘fysieke’ bitcoin opkopen uit de markt, maar het richt zich enkel op bedrijven.

Institutionele interesse

Wes Fulford, de CEO van Viridi Funds, is van mening dat Bitcoin nieuwe interesse vanuit institutionele hoek krijgt:

“We hebben RIGZ gelanceerd om beleggers een ETF aan te bieden met het doel om te investeren in de infrastructuur die het hele ecosysteem ondersteunt, met duurzaamheid in het achterhoofd. Miners bieden een essentiële service aan het Bitcoin netwerk.”

De Viridi Crypto Mining ETF heeft al bijval gekregen van enkele grote partijen in de cryptomarkt. Onder andere Alameda Ventures, Luxor Technology, Fundamental Labs, Mechanism Capital en CoinShares backen deze ETF.

Eerder lanceerden het Canadese Ninepoint en het Amerikaanse One River al een groene Bitcoin ETF. Dit ging echter over bitcoin als asset, met carbon credits als compensatie. De ETF van Viridi gaat puur over de mining industrie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFmining