Eieren kopen met bitcoin is weer goedkoper

Spoiler: de prijzen van producten en diensten liggen de afgelopen maanden lager als je ze meet in bitcoin. Want bitcoin is in dollars ruim 50% gestegen sinds 1 januari. Maar het is toch wel geinig om de eieren-index van de centrale bank van St. Louis erbij te pakken.

Want de eierprijzen gemeten in bitcoin zijn voor de derde achtereenvolgende maand gedaald. De St. Louis Fed volgt sinds afgelopen zomer 2022 de prijs van een dozijn eieren met behulp van bitcoin als maateenheid. Aangezien bitcoin aanzienlijk meer waard is dan een dozijn eieren, vermenigvuldigde de reservebank de prijs met 100 miljoen om het uit te drukken in satoshi’s.

In maart daalde de gemiddelde prijs van een doos eieren tot 13.714 satoshi’s, of 0,00013714 BTC ($ 3,88), een daling van 24% vergeleken met ongeveer 18.077 satoshi’s in februari. In januari kostte een doos eieren ruim 23.800 sats.

Een satoshi is de kleinste eenheid van bitcoin, ter waarde van 0,00000001 BTC. De gemiddelde prijs voor 12 eieren daalde tot ongeveer 0,00013714 BTC, of ongeveer $3,88, gebaseerd op de gemiddelde prijs op 31 maart, zo blijkt uit data van de St. Louis Fed.

Eieren kopen met bitcoin is weer goedkoper

De kosten van eieren bereikten in de VS (en ook in Europa en Nederland) in 2022 een recordhoogte door de fors gestegen inflatie. Afgelopen maart markeerde de grootste prijsdaling van een maand in maar liefst 36 jaar.

Onlangs is de inflatie in Amerika afgekoeld naar 5%, waardoor steeds meer analisten denken dat de Fed de rente nauwelijks meer gaat verhogen. Analisten van Goldman Sachs verwachten niet langer dat de centrale bank in juni de rente zal verhogen. Voor ‘risicovolle’ assets zoals bitcoin is dat goed nieuws, zij varen goed in een macro-omgeving van goedkoper geld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatieprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...