‘El Salvador kan het Singapore worden van die regio’

El Salvador, dat Bitcoin heeft omarmd als legaal betaalmiddel, wordt door velen gezien als een opkomende financiële hub in de Amerika’s. Gabor Gurbacs, strategieadviseur bij investeringsbeheerfirma VanEck, is één van de voorstanders van deze visie en heeft vergelijkingen gemaakt tussen El Salvador en het financiële succesverhaal van Singapore in de late jaren ’90.

Gurbacs gelooft dat de instroom van nieuw investeringskapitaal en immigratie, gedreven door een vriendelijk investeringsklimaat, de economische groei van El Salvador in de komende jaren zullen stimuleren. Dit optimisme wordt gedeeld door Max Keiser, een bekende Bitcoin-voorstander, die onlangs verhuisde naar El Salvador en het land prijst voor zijn lage criminaliteitscijfers, gunstige weer, prachtige stranden en betaalbare levensstijl. Hij noemde El Salvador “Het Nieuwe Land van de Vrijheid” in een recente tweet.

President Nayib Bukele is uiteraard ook optimistisch over de financiële vooruitzichten van het land. In een reactie op een rapport van JPMorgan tweette Bukele dat El Salvador eindelijk “wat erkenning” krijgt en voorspelde dat Salvadoraanse obligaties binnenkort als ‘Investment Grade’ zullen worden beschouwd.

Een van de meest opvallende initiatieven is het Volcano Energy project, waarbij het land zijn vulkanische bronnen benut voor Bitcoin mining activiteiten. Dit project, gesteund door een investering van 1 miljard dollar, en met Max Keiser als uitvoerend voorzitter, wordt gezien als een voorbeeld van hoe El Salvador zijn natuurlijke hulpbronnen inzet om economische groei te bevorderen.

De regering heeft verder de Chivo Wallet gelanceerd, een Bitcoin-bewaarportemonnee voor alle Salvadoranen, en heeft Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, aangesteld als economisch adviseur, onderstrepend dat het land serieuze stappen zet om een financieel centrum te worden.

Met de ambitie om Bitcoin te sparen om de nationale schuld binnen vijf jaar af te betalen en het recente beleid om belastingen op technologische innovaties te elimineren, blijft El Salvador innoveren en trekt het buitenlands kapitaal en ondernemers aan. De vergelijking met Singapore wordt steeds reëler als we kijken naar de vooruitgang en de groeiende interesse van investeerders in het land.

Lees meer over:
El Salvador

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...