El Salvador koopt als eerste land ter wereld $21 miljoen aan Bitcoin

Het eerste land ter wereld heeft bitcoin (BTC) gekocht. President Bukele van El Salvador maakte dit gisteravond bekend.

Bitcoin voor El Salvador

Dat El Salvador zich op Bitcoin richt als betaalmiddel, is geen geheim meer. Tot dusver was echter niet sprake van de situatie als land bitcoin ging aanhouden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bukele had al verschillende keren aangegeven dat ze alléén BTC in bezit zouden hebben voor het Trust van $150 miljoen, dat vorige week is goedgekeurd.

Dit fonds is opgezet om de volatiliteit op te vangen voor de burgers die de Chivo-app gebruiken.

Maar nu maakt de flamboyante (en soms een tikkeltje autoritaire) leider van het land bekend dat 'El Salvador 200 coins heeft gekocht'. Even later volgde een vervolgtweet waarin hij aangaf nóg eens 200 BTC te hebben aangekocht.

Met de huidige marktprijs komt dat neer op $21 miljoen. Ook schrijft hij dat de "brokers van het land nog meer gaan kopen nu de deadline dichterbij komt."

Het is nog onduidelijk wat precies het doel hiervan is. Gaat het land deze bitcoin aanhouden als kasreserve?

Gezien de Chivo-wallet ook het Lightning Netwerk lijkt te integreren, was hier óók al bitcoin voor nodig. Er moesten immers betaalkanalen geopend worden om de app van (outbound) liquiditeit te voorzien.

Natiestaat  en Bitcoin

Hoe dan ook: de eerste 400 BTC zijn van de markt. Er waren al wel andere landen die iets met Bitcoin deden (zoals Bulgarije met een confiscatie en Iran met een nationaal mining plan), maar voor zover bekend is El Salvador het allereerste land dat zelf besluit om bitcoin aan te schaffen.

Vandaag, 7 september, is ook de dag dat de Bitcoin-wet officieel van kracht gaat. 90 dagen nadat het wetsvoorstel met overgrote meerderheid in het congres is aangenomen, is de cryptocurrency er nu een 'legal tender'.

Lees meer over alle achtergronden en ontwikkelingen in onderstaand artikel:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador