Elizabeth Warren stelt wetsvoorstel op voor cryptosancties

Democraat en senator Elizabeth Warren wil via een wetsvoorstel voor elkaar krijgen dat Russen niet meer via Amerikaanse cryptobeurzen kunnen handelen.

Wetsvoorstel

Een aantal dagen geleden keurde de politica af dat Russen gebruik kunnen maken van cryptovaluta. Ze vindt nu ook dat exchanges de sancties tegen Rusland moeten afdwingen. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt gebeurt, heeft ze nu een wetsvoorstel opgesteld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit zal het volgens Warren voor landen of individuen veel moeilijker maken om in de toekomst cryptovaluta te gebruiken om sancties te omzeilen.

Hoewel het wetsvoorstel nog niet afgerond of goedgekeurd is, richt het document zich op de elite uit Moskou. Ze zouden bitcoin gebruiken om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Hoe concreet dit vermeend cryptogebruik is gaat niet verder dan speculatie.

Volgens het voorstel zouden bedrijven moeten kiezen tussen zakendoen met de Verenigde Staten of met Rusland. Ze kunnen niet voor beide markten kiezen. Dit zou zelfs voor buitenlandse beurzen gelden. Kiezen de exchanges niet? Dan moeten ze volgens Warren worden bestraft met secundaire sancties.

Naleving sancties

Vorige week schreven Warren en drie van haar congresleden een brief aan Janet Yellen. Ze vroegen de minister van Financiën om de crypto-sancties te handhaven.

“Sterke handhaving van de naleving van sancties in de cryptocurrency-industrie is van cruciaal belang, aangezien digitale activa (…) in toenemende mate kunnen worden gebruikt als een hulpmiddel voor het ontwijken van sancties.”

Waar Amerika en zijn bondgenoten betaalsysteem SWIFT wél naar eigen hand kunnen zetten, kan dit met het bitcoinnetwerk niet. De enige manier om toch iets van grip te krijgen op de digitale transacties, is door cryptobedrijven regels op te leggen. En zo lijkt te geschieden.

Het door Warren opgestelde wetsvoorstel wordt gezien als een manier om druk te kunnen uitoefenen op de ondernemingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland