EU: Rusland kan sancties niet ontwijken met cryptovaluta

EU: Rusland kan sancties niet ontwijken met cryptovaluta

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft tijdens een persmoment aangegeven dat de EU maatregelen neemt om te zorgen dat Rusland de sancties niet kan ontwijken door cryptovaluta te gebruiken.

Frankrijk namens EU

Na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Financiën van EU-landen heeft Bruno Le Maire namens de groep de pers te woord gestaan en gezegd dat de EU maatregelen neemt om de aan Rusland opgelegde sancties te handhaven. Een “aanzienlijk deel van de activa” van de Russische centrale bank zijn inmiddels bevroren. Het gebruik van cryptovaluta wordt in de gaten gehouden. Een van de andere maatregelen is dat de sancties ook voor Wit-Rusland gelden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We nemen maatregelen, in het bijzonder met betrekking tot cryptovaluta en crypto-assets, zodat die niet gebruikt kunnen worden om de financiële sancties te ontlopen,” zei Le Maire. “We houden dagelijks bij hoe het gaat met de toepassing van de sancties, de effectiviteit ervan en of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Als het om economische en financiële sancties gaat, willen we flexibel blijven en klaarstaan.”

Geen SWIFT of bitcoin

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner sloot zich aan bij zijn Franse collega. Hij zei dat regeringsleider in de Europese Unie “stappen zouden moeten nemen om te voorkomen dat personen en instellingen die op de lijst staan overstappen op ongereguleerde crypto-activa.” Lindner verwees hiermee naar de personen en instellingen waarvoor de sancties specifiek gelden, zoals de zeven banken VTB Bank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank and VEB. Deze banken worden binnen tien dagen uit het internationale betalingsverkeersysteem SWIFT gegooid.

Bitcoin en andere cryptovaluta blijven een belangrijke bijrol spelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Aan de ene kant roepen regelgevers, zoals president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde, op om snel met strenge regulering te komen. Aan de andere kant verdedigen bijvoorbeeld CEO’s van grote exchanges juist de neutrale rol van bitcoin en andere cryptovaluta en weigeren ze hele bevolkingsgroepen van hun platform te weren zonder wettelijk kader.

Lees meer over:
Rusland EU oekraine

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties