EU breidt sanctielijst tegen Wit-Rusland uit, inclusief cryptovaluta

1047 totale weergaven

De Europese Unie (EU) heeft officieel in een persbericht verduidelijkt dat de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland ook gelden voor cryptovaluta.

Europese Commissie

Cryptocurrency’s vallen in de categorie van “overdraagbare effecten”, zo is te lezen in het persbericht. Daarom valt het volgens de Commissie duidelijk onder de scope van de sancties tegen Rusland (en Wit-Rusland).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Leningen en kredieten kunnen op alle mogelijke manieren worden verstrekt, inclusief crypto-activa.”

De titel van het document is als volgt: “EU agrees to extend the scope of sanctions on Russia and Belarus.”

Naast een aantal specifieke sancties op enkele Wit-Russische banken (door de SWIFT-diensten aan Belagroprombank, Bank Dabrabyt en de Development Bank of the Republic of Belarus te beperken), noemen ze specifiek crypto-activa:

EU breidt sanctielijst tegen Wit-Rusland uit, inclusief cryptovaluta

Het is toch wel opmerkelijk dat de EU met cryptovaluta classificeert als security. Veel altcoins zullen uit Howey Test naar voren komen als effect, maar voor bitcoin is dit anders. Doorgaans ziet men dit eerder als een property in plaats van een security.

Uitbreidingen van sancties

Het persbericht gaat specifiek over enkele nieuwe sancties, aanvullend op de regels die al enkele dagen van kracht zijn.

De uitbreidingen zijn vooral gericht op Wit-Rusland. Zo mogen er geen transacties meer gedaan worden met de centrale bank van Belarus (omtrent het verstrekken van financieren of het beheer van reserves). Ook is de sanctielijst uitgebreid met 160 individuen, waaronder 14 oligarchen.

Vanuit allerlei instituties en overheidskantoren komen er geluiden over cryptovaluta. Onder andere Estland en de Verenigde Staten lieten zich hier de afgelopen dagen over uit. Cryptobeurzen gaven daarentegen aan niet hun diensten te stoppen voor de normale (Wit-)Russische burger.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland