Enorm hoog handelsvolume tussen bitcoin en Russische roebel

Het handelsvolume tussen de Russische roebel en bitcoin steeg gisteren tot het hoogste punt in bijna een jaar tijd.

Volume

Onderzoeksbedrijf Kaiko heeft deze data in kaart gebracht. Naar verluidt was het volume van de bitcoin-roebel handelsparen in totaal bijna 1,5 miljard roebel. Dit is het hoogste aantal sinds mei 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met name op Binance was er veel meer activiteit te zien. Ook de volumes van de hryvnia, de Oekraïense valuta, lag iets hoger. Deze toename was echter minder extreem. Het handelspaar BTC-UAH bestaat ook alleen maar op Binance en Local Bitcoin.

Enorm hoog handelsvolume tussen bitcoin en Russische roebel

De reden voor deze stijging is niet gek. Aan de ene kant daalde de waarde van deze roebel met 28%, waardoor men op zoek ging naar een uitweg. Een traditionele hedge was niet voor iedereen binnen handbereik, gezien betalingen met het buitenland zijn afgesneden.

Goud, Amerikaanse staatsobligaties, de Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank presteerden wél goed. De gemiddelde Rus had echter geen toegang tot deze activa. Bitcoin was een van de mogelijke oplossingen waar men wel heen kon vluchten.

Ook het handelspaar met Tether ondervond een opvallende stijging.

Enorm hoog handelsvolume tussen bitcoin en Russische roebel

Cryptobeurzen

Bitcoin is niet zomaar te confisqueren of bevriezen. Door als Russische burger voor bitcoin te kiezen, zou men de sancties (en geldontwaarding) deels kunnen ontlopen. Hoe politiek geladen dit alternatief dan ook kan zijn: het is een optie.

Het is wel de vraag hoe lang geld op cryptobeurzen veilig staat. Vandaag vroeg de president van Oekraïne om hulp bij deze cryptobedrijven. Hij hoopt dat ook zij de tegoeden van Russische klanten kunnen bevriezen.

Jesse Powell, de CEO van Kraken, reageerde al snel en liet weten dat dit geen optie is. Hij vertelt dat cryptobezitters libertair van aard en ook tegen oorlog zijn. Een dergelijke stap zou niet passen, terwijl hij er ook een bredere juridische basis voor nodig acht.

Binance zei maandag ook dat ze (nog) niet "eenzijdig" de accounts van alle Russische gebruikers gaan bevriezen.

“Crypto is bedoeld om mensen over de hele wereld meer financiële vrijheid te bieden. Eenzijdig besluiten om de toegang van mensen tot hun cryptovaluta te verbieden, zou indruisen tegen de reden waarom crypto bestaat.”

Maar ook: "Als de internationale gemeenschap die sancties verder verruimt, zullen we die ook agressief toepassen."

Wel gaan ze accounts bevriezen van Russische personen die op de sanctielijst staan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine