Minister Oekraïne vraagt tips over Bitcoin adressen van Russische politici

De Oekraïense regering zoekt aanwijzingen over cryptowallets van politici uit Rusland en Wit-Rusland. Vice-premier Fedorov vroeg afgelopen zaterdag via Twitter naar tips en wil hier zelfs beloningen voor uitloven.

Bitcoinwallets

Vice-premier Mykhailo Fedorov is ook de minister van Digitale Transformatie in Oekraïne. Hij is bekend met het fenomeen cryptovaluta, gezien de overheid sinds zaterdag ook cryptodonaties ontvangt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar Bitcoin in wezen een neutraal middel is, betekent dit dus dat zowel Oekraïne als Rusland er gebruik van kunnen maken. Eerstgenoemde kan ermee uit de hele wereld donaties te ontvangen, maar laatstgenoemde kan het gebruiken om financiële sancties te ontlopen.

Fedorov is op zoek naar informatie over Russische politici met betrekking tot cryptocurrency's. De zaak is verder opgepakt door Artem Afian, een Oekraïense advocaat.

Individuen die tips insturen kunnen rekenen op een beloning. Deze wordt naar verluidt betaald door donaties die de overheid (op haar beurt) heeft ontvangen, zo meldt News24.

Tips over politici

Afian vertelt dat hij toppolitici wil koppelen aan crypto-adressen. Er zouden al 500 tips zijn ingezonden. Hij is van plan om de komende dagen een lijst met adressen van politici te publiceren, om deze vervolgens te delen met cryptobeurzen.

De advocaat wil dat deze adressen op een aparte lijst komen, waardoor het mensen en bedrijven ontmoedigt om hier geld naar te sturen. Ook gaat hij analysebedrijf Chainalysis hiervoor inschakelen.

Terwijl Rusland wordt losgekoppeld van SWIFT, is het niet ondenkbaar dat het Kremlin op zoek gaat naar privacyvriendelijke alternatieven voor internationale betalingen. Bitcoin is daarmee door de sancties ineens een optie geworden in het geopolitieke strijdtoneel.

Echter: er zijn hier nog geen concrete uitlatingen over gedaan, en vooralsnog is het puur speculaas. Toch denkt Afian wel dat er Russische politici zijn die al eens cryptovaluta hebben gebruikt.

Het zal waarschijnlijk Vladimir Poetin niet treffen. De advocaat zegt dat de president geen mobiele telefoon gebruikt: "Ik denk niet dat hij cryptovaluta gebruikt."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!