Oekraïne roept bitcoin exchanges op Russen te blokkeren

Oekraïne heeft de crypto-exchanges opgeroepen om alle Russen te weren. Jesse Powell van Kraken heeft veel begrip voor de oproep, maar wijst op het karakter van bitcoin.

Oproep Oekraïne

Gisteren deed vice-premier en minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov per tweet een oproep aan alle grote crypto-exchanges om de IP-adressen van alle Russische en Wit-Russische gebruikers te blokkeren. Het doel is om ook de ‘gewone (Wit-)Rus’ te raken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De tweet is verstuurd, terwijl er wordt gediscussieerd over de mogelijkheden van Rusland om de opgelegde economische sancties te omzeilen door bitcoin of andere cryptovaluta te gebruiken. Voor de Russische oligarchie of elite is dat moeilijker, omdat die al wel worden geweerd van crypto-exchanges.

Naar schatting bevindt zich 12% van de cryptovaluta in Russische wallets.

Reactie cryptogemeenschap

De reacties onder de tweet zijn overwegend afkeurend. Hoewel er sympathie is voor het idee achter de oproep, wordt er veel gewezen op het karakter van bitcoin en (een deel van de) andere cryptovaluta. Het is decentraal en apolitiek. Een algehele blokkade van Russische adressen past niet de filosofie van de meeste cryptovaluta.

De CEO van Kraken, Jesse Powell, gaf in een twitterdraad genuanceerd antwoord.

“IK begrijp de reden voor dit verzoek, maar, ondanks mijn diepe respect voor de Oekraïense bevolking, kan @krakenfx de accounts van Russische klanten niet bevriezen zonder een wettelijke verplichting,” zegt Powell. “Russen moeten zich ervan bewust zijn dat een dergelijke eis op handen kan zijn. #NYKNYC”

Verderop in de twitterdraad legt Powell uit dat het Kraken te doen is om het bieden van een cryptoplatform waar je je niet druk hoeft te maken om landsgrenzen of om het zomaar in beslag nemen van je rijkdom zonder aanzien des persoons. Powell vindt dat het niet aan Kraken is om te bepalen wie toegang heeft tot het platform, de exchange is binnen de wettelijke kaders open voor iedereen.

Lees meer over:
Krakenoekraine