Enterprise Ethereum Alliance introduceert richtlijnen voor risicobeoordeling van DeFi

935 totale weergaven

De Enterprise Ethereum Alliance (EEA) heeft een uitgebreid handboek met DeFi-risicobeoordelingsrichtlijnen gelanceerd, met als doel beperkende crypto-regelgeving te omzeilen door duidelijke normen en best practices te bieden voor gedecentraliseerde financiële protocollen.

Doel en reikwijdte van de richtlijnen

Het handboek beschrijft in detail de risico’s die gepaard gaan met het werken met DeFi en biedt strategieën voor het beoordelen, beheren, verantwoorden en beperken van deze risico’s.

Het richt zich op de ambiguïteit in de regelgeving en het gebrek aan boekhoudkundige normen voor DeFi, met name in de context van de EU-regelgeving voor Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA).

Belangrijkste gebieden

De richtlijnen behandelen zeven belangrijke risico’s van DeFi, waaronder softwarematige bedreigingen zoals smart contract exploits en maximaal extraheerbare waarde, maar ook compliance- en juridische risico’s.

Het document bevat ook een uitgebreide lijst met gedefinieerde termen om gebruikers te helpen DeFi-specifiek jargon te begrijpen. Het EMA-document dient als hulpmiddel voor regelgevers, ontwikkelaars, investeerders en gebruikers om risico’s effectief te identificeren en te beheren.

Ondersteuning voor ontwikkelaars en oprichters

De richtlijnen bieden de documentatie, processen en workflows om oprichters en ontwikkelaars te ondersteunen bij het veilig en betrouwbaar ontwikkelen en beheren van DeFi-protocollen.

Door een gestructureerde aanpak te bieden, helpen de richtlijnen ervoor te zorgen dat projecten worden gebouwd op een solide basis van veiligheid en naleving.

Kader voor regelgevers

Voor regelgevers en vergunningverlenende instanties fungeren de richtlijnen als een raamwerk voor het beoordelen van DeFi-projecten en het verlenen van vergunningen.

Dit kader wordt al gebruikt om de vereisten bij te werken voor DLT-stichtingen die een vergunning aanvragen bij de Abu Dhabi Global Market (ADGM), de toezichthouder van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Toezichthouders in de VAE en de EU maken al gebruik van de richtlijnen van het EMA.

Gevolgen voor financiële instellingen

“Deze richtlijnen zijn cruciaal voor financiële instellingen die investeringsrisico’s in DeFi beoordelen,” merkte Budorin op. Ze bieden een gestructureerde aanpak voor traditionele financiële instellingen en toezichthouders, waardoor de integratie van DeFi-innovaties soepeler verloopt.

Overname door traditionele financiële instellingen

De richtlijnen komen op een moment dat DeFi steeds meer ingang vindt bij grote traditionele financiële instellingen. BlackRock heeft bijvoorbeeld onlangs zijn eerste tokenfonds op Ethereum gelanceerd en andere bedrijven zoals JP Morgan en Goldman Sachs blijven DeFi-toepassingen onderzoeken.

Door een uitgebreid risicobeoordelingskader te bieden, wil de EMA ervoor zorgen dat DeFi-protocollen door regelgevingslandschappen kunnen navigeren en tegelijkertijd innovatie en groei in de sector bevorderen.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....