Record aantal Bitcoin nodes in 2021

Steeds meer bitcoiners draaien een eigen node. Volgens Bitnodes.io zijn er nu 11.558 bereikbare nodes. Een ander platform genaamd Coin.dance schat het aantal op 11.613 als nieuw record. Het precieze aantal nodes is niet bekend, het is en blijft een schatting.

Met een node ben je je eigen bank en boekhouder van het gehele netwerk. Het is een computer die bepaalde regels volgt en kijkt of iedereen zich wel aan de regels houdt, zo weet je als node eigenaar zeker dat je echte bitcoin (BTC) ontvangt bijvoorbeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijging aantal nodes

Veruit de populairste node software is Bitcoin Core. Op 14 januari werd de nieuwste versie, 0.20.1, gelanceerd. Dit soort releases bevat werk van honderden developers die gezamenlijk de populairste software implementatie van bitcoin ondersteunen en uitbouwen.

De nieuwste update staat momenteel op plek vier van meest gebruikte software voor nodes met slechts 5,5% van het totaal.

Het gaat bij deze statistieken om het aantal openbare nodes. Als je wil kun je jezelf afschermen van het netwerk om niet in deze statistieken voor te komen. We kunnen alleen maar gissen hoeveel mensen dat op die manier doen. Daarnaast hoeft niet elke node 24/7 te draaien.

Er zijn bitcoiners die wel een poging doen om ook de minder goed zichtbare nodes in kaart te brengen. Luke Dashjr schat dat er zo'n 84.000 bitcoin nodes zijn momenteel. Op zijn website vind je een duidelijke grafiek met zijn cijfers. Dashjr deelt echter niet zijn methode om tot deze getallen te komen.

Het aantal nodes stijgt dus. Dat kan wel eens te maken hebben met een nieuw stukje software genaamd Umbrel.

Bitcoin Core

Bitcoin Core is gratis software dat je kunt downloaden op bitcoin.org. Met de update wordt onder andere de weg vrijgemaakt voor Taproot Taproot maakt het mogelijk om meer met je bitcoin te doen, denk aan privacy oplossingen en andere programmeerbare opties.

Je bent niet verplicht om te updaten, dat mag je helemaal zelf weten. Naar schatting gebruikt zo'n 25% van alle nodes gebruik van het Tor netwerk. Via Tor kun je jezelf verstoppen op het internet, je kunt je node draaien en je IP-adres verbergen.

Het runnen van een node is niet verplicht of per se nodig. Met een node heb je echter wel meer in eigen hand, je bent helemaal niet meer afhankelijk van anderen op het netwerk. Van alle bitcoin nodes draait zo'n 98.5% een versie van Bitcoin Core.

Lees meer over:
bitcoin core

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...