Crypto Revolutie in Turkije: President Erdoğan Zet Blockchain Expert in Centrale Bank Top!

1173 totale weergaven
Turkije Erdogan

President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije heeft professor Fatma Ozkul, een deskundige op het gebied van cryptovaluta en blockchain technologie, benoemd tot lid van het monetair beleidscomité van de centrale bank. In dit artikel bekijken we de verschillende redenen waarom deze aanstelling best bullish voor Bitcoin en crypto in het algemeen!

Wie is Fatma Ozkul?

Ozkul is sinds 2012 verbonden aan de Marmara Universiteit in Istanbul, met een academische focus op boekhouding, financiën en auditing. Haar expertise strekt zich uit tot blockchain technologie en digitale activa, wat blijkt uit het boek dat ze schreef over cryptovaluta boekhouding in 2022.

In haar nieuwe rol bij het Monetair Beleidscomité van de Turkse centrale bank zal Ozkul helpen bij het bepalen van de rente om de inflatie te beïnvloeden. Dit comité heeft onlangs de rente verhoogd met 2.5 procentpunt tot 42.5% op 21 december, in reactie op de inflatiepiek van 61.98% in november.

Een nieuw economisch team in Turkije

Na de overwinning in de algemene verkiezingen in mei, stelde Erdoğan een nieuw economisch team samen, waaronder Hafize Gaye Erkan, een voormalige bankier van Goldman Sachs, als de gouverneur van de centrale bank. De centrale bank heeft in 2022 een digitale munteenheid, de Digitale Turkse Lira, succesvol getest.

Turkije omarmt cryptocurrencies?

Crypto neemt toe in populariteit in Turkije, gedeeltelijk vanwege de economische situatie. Chainalysis meldt dat Turkije de vierde plaats wereldwijd inneemt qua crypto transactievolume, met ongeveer $170 miljard aan activiteiten tussen juli 2022 en juni 2023, achter enkel de VS, India en het VK.

De Turkse autoriteiten zijn van plan om regelgeving in te stellen voor de cryptomarkt vanwege deze toename in transacties, gericht op licentieverlening en belasting om zo van de “grijze lijst” van de Financial Action Task Force (FATF) af te komen.

De aankomende regelgeving zou gaan om licentie-eisen die systeemmisbruik tegengaan, met inbegrip van kapitaaltoereikendheid, digitale beveiliging, bewaardiensten en reserveverificatie.

Lees meer over:
turkije

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...