Estland waarschuwt voor mazen in Russische sancties met cryptovaluta

De premier van Estland heeft volgens Reuters gewaarschuwd voor het gebruik van cryptovaluta om sancties te omzeilen.

Estland op scherp

Kaka Kallas heeft naar verluidt eerder vandaag gesproken met de Amerikaanse diplomaat Anthony Blinken

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Onze focus moet liggen op volledige isolatie van Rusland van de vrije wereld”, vertelde Kallas.

Kallas zei daarbij dat alle Russische en Wit-Russische banken uit het SWIFT-betalingssysteem moeten worden verwijderd. Maar ook dat cryptovaluta moeten worden “ingeperkt” om mogelijke mazen in de sancties te dichten.

De premier van Estland voegt zich in een groeiende lijst met overheidsambtenaren die zich zorgen maken over cryptovaluta met het oog op Rusland.

Estland staat bekend als een digitaal vooruitstrevend land. Zo kun je een bedrijf starten met het

e-Business Register, waarbij je puur digitaal dingen hoeft aan te leveren. Ook een heel aantal cryptobedrijven is naar Estland getrokken vanwege het gunstige crypto-klimaat, waaronder het Nederlandse Crypto2Cash.

Toch is de premier nu kritisch: “Cryptocurrencies should be restricted to close sanction loopholes.”

Andere uitlatingen

Mykhailo Fedorov, vice-premier van Oekraïne, riep eind februari als eerste op dat cryptobeurzen Russische gebruikers moesten weren. De meeste beurzen gaven aan dit niet te gaan doen, behalve als deze personen op de sanctielijst staan.

Bruno le Maire, de Franse minister van Financiën, uitte vorige week ook zijn zorgen. Le Maire zei dat de Europese Unie “maatregelen nam” om te voorkomen dat Rusland cryptocurrency’s kan gebruiken om sancties te omzeilen.

Twee dagen later begonnen de Japanse instantie die zich richt op cryptoregulering om een onderzoek te doen naar hoe Rusland sancties zou kunnen omzeilen met cryptovaluta. Ook het Amerikaanse ministerie van Financiën sprak zich hier tegen uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland