VS: gebruik geen bitcoin om sancties te ontwijken

Het ministerie van Financiën vindt dat cryptovaluta als onderdeel van de sancties tegen Rusland vallen onder ‘misleidende of gestructureerde transacties of handelingen’ met als doel om de sancties te ontwijken. De inschatting is dat cryptovaluta ongeschikt zijn om sancties op grote schaal te ontduiken.

Bitcoin onderdeel van sancties

Vanuit het ministerie van Financiën (‘Treasury’) -en naar verluidt ook het Witte Huis- worden Amerikaanse bedrijven en particulieren gewaarschuwd dat het niet de bedoeling is om mee te werken aan transacties met bitcoin of andere cryptovaluta van of naar Russische entiteiten of individuen die op de sanctielijst staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sommige mensen maken zich zorgen om deze mogelijkheid om onder de sancties uit te komen, waaronder senator en prominent bitcoincritcus Elizabeth Warren.

Om precies te zijn gaat het om hoofdstuk 1, paragraaf ii, G., personen die betrokken zijn bij: “misleidende of gestructureerde transacties of transacties om sancties van de Verenigde Staten te omzeilen, onder meer door het gebruik van digitale valuta’s of activa of het gebruik van fysieke activa.”

Cryptovaluta ongeschikt

"De ongekende actie die we vandaag ondernemen, zal het vermogen van Rusland om assets te gebruiken om zijn destabiliserende activiteiten te financieren aanzienlijk beperken," citeert een persbericht van de Treasury minister Janet Yellen. “Vandaag komen we, in overleg met partners en bondgenoten, belangrijke toezeggingen na om de toegang van Rusland tot deze waardevolle hulpbronnen te beperken,” zegt Yellen.

Bitcoin en andere cryptovaluta worden gezien als een manier voor Rusland om de sancties te ontwijken. Maar gezien het transparante karakter van de onderliggende blockchaintechnologie en de kosten van het gebruik van bijvoorbeeld mixers, is dat nog niet zo makkelijk.

Hoewel Moskou door data-analysebureau Chainanlysis wordt gezien als een belangrijk centrum voor het witwassen van cryptovaluta die zijn buitgemaakt bij bijvoorbeeld ransomware-aanvallen, ziet het Amerikaanse ministerie van Financiën dit niet als een groot probleem. “Gezien de omvang van wat ze moeten verplaatsen en waar het vandaan verplaatst moet worden, zullen cryptovaluta niet per se zorgwekkend zijn,” zegt Todd Conklin, adviseur van de Treasury.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
oekraineRuslandVS

3 comments

  1. Je kan technologie altijd goed en kwaad gebruiken. Je kan het internet ook voor goede dingen gebruiken, maar ook als je kwaad wilt. Hetzelfde geldt voor bitcoin. Maar dat betekent niet dat crypto of bitcoin slecht is. Het zijn de mensen die vrij zijn om te doen wat ze willen met een systeem dat decentraal is. Ik snap dat overheden daar nooit klaar voor zijn.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Plan B Bitcoin Data en Analyse
Nederlandse Analist PlanB onthult: Bitcoin Bullmarkt Begint met Ongekende FOMO Golf – $100K in Zicht?

Volgens PlanB, een Nederlandse analist en de maker van het stock-to-flow (S2F) model voor het...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Lees meer