ETF-expert Bloomberg: “70% dat Grayscale zaak van SEC om spot bitcoin ETF wint’

Als je al wat langer meeloopt in de bitcoin-industrie, dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat Grayscale momenteel verwikkeld is in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Onderwerp van de rechtszaak is het omtoveren van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het grootste bitcoin-fonds ter wereld dat ongeveer 600.000 bitcoin beheert, in een spot bitcoin ETF voor de Amerikaanse markt.

Als je het aan de ETF-expert van Bloomberg vraagt, dan heeft Grayscale een grote kans om de rechtszaak te winnen en komt er op termijn dus een spot bitcoin ETF naar de Verenigde Staten.

Jury niet tevreden over argument SEC

Tijdens de eerste hoorzitting bij het District of Columbia Court of Appeals afgelopen week, was het voornaamste argument dat Grayscale aanvoerde dat de SEC niet consistent is in het toepassen van zijn standaarden, nadat het eerder een futures bitcoin ETF goedkeurde, om vervolgens een spot bitcoin ETF af te wijzen.

Volgens de SEC ligt dat in de reden dat een spot bitcoin ETF, in tegenstelling tot een bitcoin futures ETF, niet gereguleerd is en dat de wetgever er om die reden niet zeker van kan zijn dat er geen sprake is van fraude of manipulatie in de onderliggende markt.

Volgens Elliott Stein van Bloomberg lag de focus van de jury vooral op het tegenargument van de SEC, dat de zittende juryleden niet kon overtuigen. De SEC erkent dat er een correlatie van 99,9 procent is tussen de prijzen in de spot- en futures markt, maar dat er om een of andere reden toch meer kans is op fraude in de spotmarkt.

Vervolgens liet de SEC het aan Grayscale om aan te tonen dat dit niet het geval is. Hier begon de jury tegen te stribbelen en vroegen zij de SEC het volgende: "Waarom moeten zij dat aantonen? Waarom is het niet genoeg dat de prijzen zo'n hoge mate van correlatie vertonen. Daarbij, wat voor empirisch bewijs moeten ze laten zien?"

Op die vragen kon de SEC volgens Stein geen bevredigend antwoord geven, waardoor hij de kans relatief groot acht dat Grayscale deze zaak kan winnen. "Op basis van deze hoorzitting geef ik Grayscale een kans van 70 procent om deze zaak in hun voordeel te beslechten", aldus de ETF-expert van Bloomberg.

GBTC reageert positief

De Grayscale Bitcoin Trust van Grayscale reageerde positief op de eerste hoorzitting. Voor de hoorzitting was er namelijk sprake van een 'korting' van ongeveer 46 procent. Dit betekent dat de aandelen van het fonds met 46 procent onder de waarde handelen van de bitcoin die in het fonds zitten.

Vrijwel meteen na de hoorzitting begon de korting af te nemen, wat laat zien dat de markt ook gelooft in de overwinning van Grayscale in deze zaak. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat we op relatief korte termijn een Amerikaanse spot bitcoin ETF krijgen.

Hoewel het momenteel wellicht niet het beste moment is om een nieuw financieel instrument te lanceren, gezien de gezondheid van de markt, is het een goede zaak als de Amerikaanse spot bitcoin ETF er eindelijk komt. Dat opent de poorten naar bitcoin voor een groot deel van de markt en dat kan uiteindelijk alleen maar goed zijn voor de koers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer