ETF-expert Bloomberg: "70% dat Grayscale zaak van SEC om spot bitcoin ETF wint'

ETF-expert Bloomberg: "70% dat Grayscale zaak van SEC om spot bitcoin ETF wint'

Als je al wat langer meeloopt in de bitcoin-industrie, dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat Grayscale momenteel verwikkeld is in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Onderwerp van de rechtszaak is het omtoveren van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het grootste bitcoin-fonds ter wereld dat ongeveer 600.000 bitcoin beheert, in een spot bitcoin ETF voor de Amerikaanse markt.

Als je het aan de ETF-expert van Bloomberg vraagt, dan heeft Grayscale een grote kans om de rechtszaak te winnen en komt er op termijn dus een spot bitcoin ETF naar de Verenigde Staten.

Jury niet tevreden over argument SEC

Tijdens de eerste hoorzitting bij het District of Columbia Court of Appeals afgelopen week, was het voornaamste argument dat Grayscale aanvoerde dat de SEC niet consistent is in het toepassen van zijn standaarden, nadat het eerder een futures bitcoin ETF goedkeurde, om vervolgens een spot bitcoin ETF af te wijzen.

Volgens de SEC ligt dat in de reden dat een spot bitcoin ETF, in tegenstelling tot een bitcoin futures ETF, niet gereguleerd is en dat de wetgever er om die reden niet zeker van kan zijn dat er geen sprake is van fraude of manipulatie in de onderliggende markt.

Volgens Elliott Stein van Bloomberg lag de focus van de jury vooral op het tegenargument van de SEC, dat de zittende juryleden niet kon overtuigen. De SEC erkent dat er een correlatie van 99,9 procent is tussen de prijzen in de spot- en futures markt, maar dat er om een of andere reden toch meer kans is op fraude in de spotmarkt.

Vervolgens liet de SEC het aan Grayscale om aan te tonen dat dit niet het geval is. Hier begon de jury tegen te stribbelen en vroegen zij de SEC het volgende: "Waarom moeten zij dat aantonen? Waarom is het niet genoeg dat de prijzen zo'n hoge mate van correlatie vertonen. Daarbij, wat voor empirisch bewijs moeten ze laten zien?"

Op die vragen kon de SEC volgens Stein geen bevredigend antwoord geven, waardoor hij de kans relatief groot acht dat Grayscale deze zaak kan winnen. "Op basis van deze hoorzitting geef ik Grayscale een kans van 70 procent om deze zaak in hun voordeel te beslechten", aldus de ETF-expert van Bloomberg.

GBTC reageert positief

De Grayscale Bitcoin Trust van Grayscale reageerde positief op de eerste hoorzitting. Voor de hoorzitting was er namelijk sprake van een 'korting' van ongeveer 46 procent. Dit betekent dat de aandelen van het fonds met 46 procent onder de waarde handelen van de bitcoin die in het fonds zitten.

Vrijwel meteen na de hoorzitting begon de korting af te nemen, wat laat zien dat de markt ook gelooft in de overwinning van Grayscale in deze zaak. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat we op relatief korte termijn een Amerikaanse spot bitcoin ETF krijgen.

Hoewel het momenteel wellicht niet het beste moment is om een nieuw financieel instrument te lanceren, gezien de gezondheid van de markt, is het een goede zaak als de Amerikaanse spot bitcoin ETF er eindelijk komt. Dat opent de poorten naar bitcoin voor een groot deel van de markt en dat kan uiteindelijk alleen maar goed zijn voor de koers.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan