Grayscale lijkt steun te krijgen van rechter in zaak tegen SEC om bitcoinfonds

Grayscale lijkt steun te krijgen van rechter in zaak tegen SEC om bitcoinfonds

Enigszins goed nieuws voor crypto-vermogensbeheerder Grayscale. In de rechtszaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC) kreeg het bijval van de rechter.

Juridische stappen

Dinsdag was er een mondeling betoog over het feit dat de SEC de aanvraag van Grayscale om een bitcoin ETF op de markt te zetten telkens afwijst.

Beide partijen gaven een pleidooien in het Amerikaanse Hof van Beroep. De zaak staat onder toezicht van de rechters Sri Srinivasan, Neomi Rao en Harry Edwards.

Grayscale startte in juni vorig jaar met juridische stappen tegen de SEC, nadat een aanvraag om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spotmarkt Bitcoin ETF was afgewezen.

De SEC kwam opdraven in de vorm van Emily Parise, de Senior Counsel van de financiële beurswaakhond. Ze vertelde dat er in de aanvraag van Grayscale gegevens missen. En dan in het bijzonder informatie die nodig is om te kunnen bepalen "of fraude en manipulatie op de spotmarkt op dezelfde invloed hebben op de futures markt."

Maar rechter Neomi Rao was niet tevreden. Ze zei dat het lijkt alsof de futuresprijs van bitcoin een afgeleide is van de spotprijs van de digitale activa, die 99,9% van de tijd samen bewegen. Daarmee vind ze het argument van de SEC dus niet sterk. Ze zei zelfs de SEC geen bewijs heeft geleverd.

"Het lijkt erop dat er nogal wat informatie is over hoe deze markten samenwerken. De Commissie moet echt uitleggen [...] hoe zij de relatie tussen bitcoin futures en de spotprijs van bitcoin begrijpt."

Verschil van inzicht

Namens Grayscale voerde de Don Verrilli het woord. Hij vind dat de afwijzingen van de SEC in tegenspraak zijn met eerdere beslissingen die "groen licht gaven" voor op futures gebaseerde ETF's.

Sinds oktober 2021 zijn er al enkele op futures gebaseerde bitcoin ETF's op de Amerikaanse markt. De SEC ziet dus andere risico's in een op de sportmarkt gebaseerd bitcoinfonds.

Verrilli beschuldigt de SEC met woorden als "willekeurige besluitvorming". Volgens hem loopt Grayscale's spotmarkt ETF dezelfde risico's omtrent fraude en manipulatie als de bitcoin-producten die zijn goedgekeurd op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Grayscale diende in 2016 voor het eerst een aanvraag in om GBTC om te zetten in een ETF. Volgens de website van het bedrijf heeft het voor meer dan $14 miljard aan activa in beheer voor dit bitcoinfonds.

Door de uitspraken van de rechter steeg de waarde van GBTC met 7,6%. Toch zit er nog steeds een negatieve premium van 44% op de aandelen, volgens data van Coinglass.

Lees meer over:
Bitcoin Grayscale

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan