Grote ETH sell-off voorspelt Ethereum koersdaling na Dencun-upgrade

262 totale weergaven
Grote ETH sell-off voorspelt Ethereum koersdaling na Dencun-upgrade

Ethereum staat de laatste tijd onder flinke verkoopdruk. In slechts 24 uur tijd is meer dan 108.000 ETH, ter waarde van ongeveer $259,2 miljoen, naar exchanges gestuurd. Dit betekent vaak dat de Ethereum koers kan gaan dalen. Als er meer aanbod op de markt komt en de vraag gelijk blijft, gaat de koers meestal omlaag. Maar wat gaat ETH doen na het weekend?

ICO-deelnemers blijven ETH verkopen

Een grote ICO-deelnemer van Ethereum is de afgelopen maand actief bezig met het verkopen van ETH. Sinds september hebben ze in totaal 40.000 ETH verkocht, met recent een verkoop van 6.000 ETH tegen een gemiddelde prijs van $2.525. Deze verkopen zetten extra druk op de Ethereum koers. Deze deelnemer heeft nog steeds 99.500 ETH in bezit, ter waarde van ongeveer $238 miljoen, wat betekent dat er mogelijk meer verkopen aankomen.

In vergelijking met andere beleggingen zoals Bitcoin en de S&P 500, doet Ethereum het minder goed. Waar Bitcoin slechts 0,32% daalde en de S&P 500 zelfs met 3,63% steeg, is de ETH koers met maar liefst 26% gedaald in de afgelopen drie maanden. Een andere belangrijke factor is dat de transactiekosten op het Ethereum netwerk met 43,9% zijn gedaald, wat bijdraagt aan de zwakke prestaties van Ethereum. Hierdoor sturen volgens Ali Martinez veel mensen hun Ethereum naar beurzen.

Effecten van de Dencun-upgrade

De recente Dencun-upgrade, vooral de invoering van EIP-4844, heeft ervoor gezorgd dat transactiekosten op Layer 2-netwerken sterk zijn gedaald. Dit heeft de activiteit op Layer 2 flink doen toenemen, maar ook geleid tot lagere kosten op het Ethereum Mainnet.

Hierdoor worden er minder ETH geburnt, wat de cryptomunt weer inflatoir maakt, terwijl het eerder deflatoir was. Dit is vergelijkbaar met een bedrijf dat minder winst maakt en stopt met het inkopen van aandelen, wat investeerders kan afschrikken.

Hoewel de long-term voordelen van miner extractable value (MEV) op Layer 2’s nog niet duidelijk zijn, groeit de invloed van Layer 2-platformen zoals Optimism (OP). In het derde kwartaal steeg de OP/ETH koers met 28%, mede door de toename van activiteit op deze Layer 2-oplossingen. Optimism profiteerde ook van Coinbase’s nieuwe Base L2, dat draait op het Optimism Superchain-netwerk. De groei van deze Layer 2-netwerken blijft een uitdaging voor Ethereum, omdat ze een deel van de waarde wegtrekken van het Mainnet.

Lees meer over:
Ethereum koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...