Ethereum 2.0 draait op testnet: Nieuwe stap met Casper Proof-of-Stake

Ethereum 2.0, de versie van het netwerk met ‘Casper proof-of-stake’, draait op het Prysm testnet. Dit is een nieuwe stap naar de nieuwe versie van Ethereum. Eerder kwam de upgrade naar de volgende levensfase van Ethereum al dichterbij tijdens de lancering van het Nimbus-to-Nimbus testnet.

De upgrade naar Proof-of-Stake zal niet plaatsvinden via een hard fork. Er zal een compleet nieuwe blockchain gelanceerd worden. Je kunt dan je oude ether inleveren en je krijgt er nieuwe voor terug op de Ethereum 2.0 chain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sharding bij Ethereum

Ethereum gaat ‘sharding’ introduceren. Deze shards zijn verbonden met extra blockchains die bijvoorbeeld smart contracts en transacties regelen. Shards worden verbonden door een ‘main chain’ genaamd beacon chain.

De beacon chain doet dienst als een soort coördinator, hij stuurt als het ware de shards aan en keurt de validators van het netwerk. Ook is de beacon chain verantwoordelijk voor het ‘stemmen tellen’ om te bepalen welke blocks worden opgenomen op de blockchain.

Kortom: de beacon chain is erg belangrijk bij Ethereum 2.0.

Sharding is met name een schaalbaarheidsoplossing. De transacties worden niet verwerkt op één blockchain, maar het werk kan verdeeld worden onder verschillende chains. Dat brengt een hoop extra capaciteit met zich mee.

Deze oplossing zorgt ervoor dat het netwerk beter om kan gaan met een grote hoeveelheid transacties.

Volgende stap voor Ethereum

De implementatie op het testnet is versie 0.4. Deze versie bevat een werkende beacon chain met de validators en het Casper Proof-of-Stake principe. De volgende versies komen met nieuwe smart contracts en andere functionaliteiten.

Het testnet stelt ontwikkelaars in staat om alvast te spelen met de nieuwe versie van Ethereum. De volgende versie is versie 0.6. Daar zitten een hoop verbeteringen in verstopt. Deze versie moet in juni live gaan.

Lees ook: Core devs: Eerste stappen voor transitie Ethereum naar Proof-of-Stake in juni klaar

Vitalik over de Casper update

Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, deed in 2018 op Twitter een poging om de toekomst van Ethereum uit te leggen. Het is wat ingewikkeld, maar zeker het lezen waard.

Het onderzoek naar Proof-of-Stake voor Ethereum begon al in 2014. Er is erg veel onderzoek gedaan naar de juiste manier voor het implementeren van deze nieuwe manier van het aansturen van het netwerk. Proof-of-Stake staat haaks tegenover Proof-of-Work.

Je kunt meer van zijn tweets lezen door op de tweet zelf te klikken.

Bron: Cryptoslate

Lees meer over:
etherEthereumproof of stake

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...