Update – Ethereum developer Virgil Griffith formeel aangeklaagd, nog in voorarrest

Ethereum developer Virgil Griffith (36) is formeel aangeklaagd voor zijn hulp aan Noord-Korea op het gebied van cryptovaluta en blockchaintechnologie.

De 36-jarige Amerikaan heeft de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) overtreden, zoals het ministerie van Justitie het in haar eerste aanklacht vermeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ontwikkelaar zit nog steeds in zijn cel vast, omdat er nog niet is voldaan aan de voorwaarden voor een borgtocht. Familieleden moet namelijk garant staan voor één miljoen dollar voordat hij – tijdelijk – op vrije voeten is.

Eerdere berichtgeving: op borgtocht vrij?

31 december: Ethereum developer Virgil Griffith (36) mag wél op borgtocht vrij, zo maakt Inner City Press bekend. Eerder was dit niet toegestaan, maar hij mag afreizen naar zijn ouders. Daar heeft rechter Vernon Broderick van de rechtbank New York toe besloten.

De voorwaarden voor de borgtocht is een garantstelling van één miljoen dollar (gedekt door de huizen van zijn vader en zus).

Ook mag hij zijn advocaten e-mails sturen en gebruik maken van zijn paspoort om te reizen, in afwachting van een identiteitskaart voor de staat Alabama. Hij is in Birmingham, Alabama geboren en getogen.

Overigens is Griffith ook geschorst door de Ethereum Foundation, hoewel de stichting hem wel openlijk steunt.

Ethereum developer gearresteerd

28 december – De Ethereum Foundation researcher Virgil Griffith mag niet op borgtocht vrij. Dat laat de chief public information officer, James Margolin, weten aan Cointelegraph: Griffith zit vast op verdenken van het helpen van Noord-Korea.

De rechtbank in het zuidelijk district van New York (SDNY) heeft het eerdere verzoek van Griffith om zijn proces in vrijheid af te wachten afgewezen. Hij gaat tegen dit besluit in verweer en zal daarvoor voor een rechter verschijnen.

Griffith deelde zijn kennis over blockchain en cryptovaluta tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea. Dat schoot Amerika in het verkeerde keelgat. Volgens Inter City Press heeft Griffith in tekstberichten naar familie afstand gedaan van zijn Amerikaanse nationaliteit.

In die berichten zou ook hebben gestaan dat hij Noord-Korea wilde helpen om geld wit te wassen.

3 december – De hechtenis van Ethereum developer Virgil Griffith is tijdelijk geschorst, afwachtend op zijn gerechtelijke proces. Dat maakt zijn advocaat Brian Klein op Twitter bekend.

Klein zegt uit te kijken naar het proces, ‘zodat het volledige verhaal naar buiten komt’.

De afgelopen dagen hebben diverse developers vanuit de ethereum community hun steun voor Griffith uitgesproken, waaronder ook Vitalik Buterin.

Klein heeft eerder onder meer Charlie Shrem verdedigd, zo meldt The Block Crypto. Net zoals Block.One die uiteindelijk een schikking van $24 miljoen trof met toezichthouder Securities & Exchange Commission.

Opgepakt

De Amerikaanse autoriteiten hebben Virgil Griffith opgepakt nadat hij Noord-Korea een bezoek had gebracht. Griffith is als softwareontwikkelaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van Ethereum.

De developer ging naar Noord-Korea om uit te leggen hoe zij cryptovaluta als bitcoin en ether kunnen gebruiken om ‘sancties te vermijden.’ Deze actie schoot de autoriteiten in de Verenigde Staten in het verkeerde keelgat en zij besloten hem op te pakken.

20 jaar cel

De Amerikaanse autoriteiten maakte op 29 november bekend hoe en waarom zij Griffith hebben opgepakt. Kort na aankomst op Los Angeles International Airport wachtte een team de ontwikkelaar op.

Hij wordt aangeklaagd wegens een poging om de International Emergency Economic Powers act te schenden. Noord-Korea is één van de landen die bij Amerika op een zwarte lijst staan. Het is niet de bedoeling dat mensen dat land instructies geeft om de sancties van Amerika te omzeilen.

Griffith hangt 20 jaar cel boven het hoofd.

Informatie

De Amerikaanse officier van justitie Geoffrey S. Berman ligt de aanklacht toe: ”Virgil Griffith wordt er van verdacht belangrijke technische informatie met Noord-Korea te delen. Wetende dat deze informatie gebruikt kan worden om Noord-Korea te helpen geld wit te wassen en sancties te omzeilen.”

Door deze acties zou Griffith de autoriteit en de sancties van Amerika in gevaar brengen. Terwijl Amerika juist maximale druk uit wil oefenen op de Koreaanse dictatuur.

De eerder genoemde International Emergency Economic Powers act betekent dat Amerikanen geen goederen of services mogen leveren aan bijvoorbeeld Noord-Korea. Dat geldt ook voor technologie delen met het land. Wil je dat wel? Dan heb je een special licentie nodig.

Crypto kopen voor een voordelige prijs? Ga naar Bitcoin Meester!

Hackers

Amerika is druk in de weer met bitcoin en Noord-Korea, het land zou middels hackers al $2 miljard hebben opgehaald om hun kernprogramma te betalen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...