Ethereum gas fees 94% gedaald in 2 maanden, kan Ethereum Bitcoin inhalen?

Bitcoin Ethereum Cardano Koers Verwachting.jpg

Sinds maart 2024 zijn de Ethereum gas fees met 93,7% gedaald, van $ 30,33 naar $ 1,91 per transactie.

Deze vermindering maakt Ethereum transacties toegankelijker en stimuleert mogelijk een breder gebruik. Terwijl Ethereum zich richt op verbeterde betaalbaarheid en functionaliteit met upgrades zoals de overstap naar proof-of-stake, blijft Bitcoin leidend in marktkapitalisatie.

De vraag rijst of Ethereum met deze veranderingen Bitcoin kan inhalen als dominante cryptocurrency.

Ethereum gas kosten en inflatie dalen na PoS overgang

Sinds 5 maart 2024 zijn de gasprijzen van Ethereum met 93,7% gedaald, van $ 30,33 per transactie naar slechts $ 1,91 per transactie. In theorie zou dit het voor gebruikers toegankelijker en economischer moeten maken om transacties uit te voeren.

De gemiddelde transactiekosten van Ethereum zijn nu ongeveer 0,00065 ETH, of $ 1,91.

Bovendien kost een basis ETH-overdracht momenteel tussen $ 0,18 en $ 0,37, een transactie op een DEX tussen de $ 4,16 en $ 7,28 en een NFT-verkoop ligt tussen de $ 7,03 en $ 12,31, volgens gegevens van de gastracker van etherscan.io.

In de afgelopen 50 dagen heeft Ethereum een hoog activiteitsniveau behouden, met gemiddeld net iets meer dan één miljoen transacties per dag.

Het huidige jaarlijkse inflatiepercentage van Ethereum staat op 0,895% na de overgang naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme in september 2024. Deze verschuiving van het oorspronkelijke Proof-of-Work (PoW) systeem heeft een significante invloed gehad op de uitgiftegraad van Ethereum.

Onder het PoW-framework zou de jaarlijkse uitgiftegraad 3,923% zijn geweest. Bovendien zijn er 1,010 dagen verstreken sinds de implementatie van de London fork op 5 augustus 2021. Deze update bracht verschillende belangrijke wijzigingen met zich mee, waaronder een herziening van de Ethereum’s fee markt.

Deze overgang naar PoS en updates zoals de London fork hebben geholpen de algehele uitgifte- en inflatiepercentages van Ethereum te verminderen.

De London-upgrade van Ethereum, met de implementatie van Ethereum Improvement Proposal (EIP)-1559, heeft het beheer van transactiekosten veranderd door de gasprijsstructuur aan te passen van een first-price auction model naar een voorspelbare basisprijs.

Deze wordt niet aan validators betaald, maar verbrand, waardoor sindsdien ongeveer 4,29 miljoen ETH, ter waarde van $ 12,51 miljard, is verbrand. Deze aanpak heeft het inflatiepercentage verlaagd, maar ook uitdagingen voor validators gecreëerd omdat een deel van hun potentiële inkomsten uit de circulatie wordt verwijderd.

Dit creëert een spanningsveld tussen het betaalbaar houden van transacties en het garanderen van voldoende compensatie voor validators, cruciaal voor netwerkveiligheid. Ondertussen ervaart Bitcoin ook uitdagingen, zoals een significante daling in hashpower, die de winstgevendheid voor miners vermindert.

Kan Ethereum Bitcoin inhalen?

Gezien de zeer volatiele aard van de cryptomarkt bestaan er verschillende mogelijkheden binnen de wereld van cryptocurrencies, waaronder de potentie voor Ethereum om Bitcoin te overtreffen. Zoals in 2021 werd waargenomen, presteerde ETH beter dan BTC, met een winst van bijna 400% vergeleken met de 66% van Bitcoin.

Experts erkennen dat vanwege verschillende gebruikstoepassingen en zijn unieke blockchain, Ethereum een stabiele toekomst heeft en er een kans is dat het uitzonderlijk goed kan presteren in vergelijking met Bitcoin. Het wordt echter als zeer onwaarschijnlijk beschouwd dat Ethereum de prijs van Bitcoin zal overtreffen. Desondanks heeft ETH het potentieel om een vergelijkbare marktkapitalisatie te bereiken als BTC, met name vanwege zijn ongelimiteerde aanbod, in tegenstelling tot Bitcoin.

Naast de twee grootmachten binnen de cryptomarkt, is het ook belangrijk om naar andere kansen te kijken. Zo zijn er munten die nog in de presale zijn die de kans bieden aan investeerders voor aanzienlijk hoge rendementen. Hoewel het meer risicovol is dan Ethereum en Bitcoin, is de reward ook vele malen hoger.

Dogeverse (DOGEVERSE)

Investeren in meme-munten is een zeer speculatieve onderneming, maar kiezen voor meme-munten ondersteund door een competent team vergroot de kans op succes. Dogeverse (DOGEVERSE) dient als voorbeeld van een dergelijke meme-munt en trekt veel aandacht door de succesvolle presale, die meer dan $ 17 miljoen aan financiering opleverde.

Een opmerkelijk voordeel van Dogeverse in vergelijking met andere meme-munten is de unieke verbinding met zes veelgebruikte blockchains, waardoor de kans op viraal succes wordt vergroot en het potentieel voor vroege investeerders om aanzienlijke financiële voordelen te behalen wordt vergroot.

Op dit punt in de presale is Dogeverse beschikbaar voor aankoop tegen een vast tarief van $ 0,00031 per token. Door DOGEVERSE in te zetten, heb je de mogelijkheid om extra tokens te verzamelen die kunnen worden ingewisseld zodra de presale is voltooid.

WienerAI (WAI)

WienerAI combineert de rijken van kunstmatige intelligentie en cryptocurrencies en is een baanbrekende meme-munt met een AI-aangedreven teckelmascotte. Dit unieke project heeft veel aandacht en investeringen gekregen en heeft tijdens de presale al meer dan $ 1,66 miljoen opgebracht.

Het native WAI-token, momenteel geprijsd op $ 0,000706, biedt lucratieve stakingsvooruitzichten met een indrukwekkende APY van 587%. Naarmate er meer tokens worden ingezet, zal het hoge rendement geleidelijk afnemen, maar vroege investeerders kunnen nog steeds aanzienlijke winsten verwachten.

Met het potentieel voor een prijsstijging binnen 24 uur of bij het bereiken van $ 1,88 miljoen in de presale, is dit een uitzonderlijke kans om mee te doen. Tokens kunnen worden gekocht met ETH, BNB, USDT of creditcard.

99Bitcoins (99BTC)

Voor al uw cryptocurrency-behoeften hoeft u niet verder te zoeken dan 99Bitcoins. Deze uitgebreide website, opgericht in 2010, heeft maar liefst 2 miljoen gebruikers verzameld die profiteren van de uitgebreide cryptocursussen. Bovendien beschikt het project over een indrukwekkend YouTubekanaal met meer dan 2 miljoen abonnees.

In een nieuwe ontwikkeling heeft 99Bitcoins de beslissing genomen om zijn eigen cryptocurrency te introduceren door de presale van het 99BTC-token te initiëren. Dit specifieke token zal belangrijk zijn binnen het innovatieve Learn 2 Earn-systeem geïntroduceerd door 99Bitcoins. Via dit systeem hebben gebruikers de mogelijkheid om cryptocurrency te verwerven en tegelijkertijd hun kennis op het gebied van crypto uit te breiden.

Gebruikers die met succes specifieke taken binnen dit systeem vervullen, worden beloond met het 99BTC-token. Bovendien zullen individuen die deze tokens bezitten de mogelijkheid hebben om van verschillende voordelen te genieten, waaronder toegang tot handelssignalen, deelname aan online webinars en exclusieve toegang tot vip-gemeenschapsgroepen.

De presale van 99Bitcoins heeft tot dusver al meer dan $ 1,2 miljoen opgehaald, dankzij een uitgebreide gemeenschap van supporters die het project steunen. Op dit moment kost één token $ 0,00104, maar de prijs zal naar verwachting verder stijgen wanneer de presale binnen een week naar de volgende fase gaat. Tokens zijn beschikbaar voor aankoop met ETH, USDT, BNB en creditcard.

Disclaimer: dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en maakt geen deel uit van de redactionele inhoud van BitcoinMagazine.nl. Dit is geen beleggingsadvies, doe uw eigen onderzoek.

 

Door: Rutger Kant

Rutger Kant is een ervaren content specialist met drie jaar ervaring in technologische journalistiek. Als schrijver van cryptobenelux.nl en technische student blinkt Rutger uit in het eenvoudig uitleggen van complexe concepten met betrekking tot cryptocurrencies. Zijn expertise strekt zich u...