Opmerkelijk: $7,7 miljoen aan ethereum (ETH) van Cryptopia naar Huobi

Het mysterie rond Cryptopia duurt voort. De cryptobeurs uit Nieuw-Zeeland doorloopt nu een liquidatieproces. De curatoren fileren het bedrijf en bekijken welke activa nog wat opbrengt voor schuldeisers zoals de fiscus. Opmerkelijk: een hoeveelheid aan 30.789 ethereum (ETH) is overgemaakt naar een onbekend wallet adres. Het gerucht gaat dat het hier om de tegoeden gaat van de hackers die in januari toesloegen. Deze speculatie is echter door geen enkele partij bevestigd.

Coinfirm komt wél met een opvallende tweet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptopia

WhaleAlert zendt via Twitter een tweet zodra zich een ongebruikelijk grote transactie voordoet. Ook in dit geval maakt het account melding: de transactie heeft een waarde van $ 7,74 miljoen, verwerkt op 01:43:57 UTC op 20 mei 2019.

Op basis van de transactiegegevens gemaakt door Whale Alert, is het adres van 3fbaa73a433daa0f6c43d1c732c3f97a86f3a427 getiteld “Cryptopia Hack”. De tegoeden zijn verstuurd naar het adres d96ba527be241c2c31fd66cbb0a9430702906a2a. Dit adres bevindt zich op cryptobeurs Huobi.

Het is onbekend wie de eigenaar is van de desbetreffende wallet. Cryptopia heeft vooralsnog geen reactie op het incident gegeven.

Opmerkelijk: $7,7 miljoen aan ethereum (ETH) van Cryptopia naar Huobi

Opmerkelijk: $7,7 miljoen aan ethereum (ETH) van Cryptopia naar Huobi

Cryptobeurs geliquideerd

Cryptopia stopt met haar activiteiten en doorloopt zoals gezegd een liquidatieproces. Op 15 mei j.l. is klanten te kennen gegeven dat ze géén stortingen of opnames meer kunnen uitvoeren.

Er zijn twee curatoren aangesteld, David Ruscoe en Russell Moore, om het proces in goede banen te leiden. De bezittingen van het bedrijf achter Cryptopia gaan in de verkoop.

Daaronder vallen ook alle cryptomunten zoals bitcoin (BTC) en de honderden altcoins die op de beurs zijn verhandeld. De opbrengsten van deze verkopen komen in handen van de schuldeisers.

Wat is er gebeurd?

De problemen van Cryptopia begonnen in januari, toen de beurs slachtoffer was van de eerste van in totaal twee hacks. De eerste aanval veroorzaakte een verlies van $16 miljoen in ether (ETH). De tweede hack betrof een digitale roof van $180.000 in ether.

Volgens de onderzoekers van Elementus is deze hack anders dan andere hacks. De gebeurtenissen op een rij:

Zondag 13 januari, 8:28 uur: de tokens zijn uit twee hot wallets van Cryptopia gehaald, één met ethereum en één met diverse tokens.

Zondag 13 januari, 23:58 uur: daarnaast zijn er nog grote hoeveelheden tokens uit secundaire wallets gestolen, een proces dat enkele dagen doorgaat.

Maandag 14 januari, 6:00 uur: Cryptopia schort haar handel op en kondigt een onderhoud van haar platform aan.

Dinsdag 15 januari, 3:00 uur: Cryptopia komt op Twitter met het nieuws dat hun platform is gehackt en dat de autoriteiten in Nieuw-Zeeland het voorval onderzoeken.

Donderdag 17-Jan, 5:58 uur: De laatste token worden uit de wallets van Cryptopia weggesluisd.

De totale buit komt volgens de berekeningen van Elementus neer op circa $16 miljoen. Dit heeft alleen betrekking op de transacties op het ethereum-netwerk. Zo heeft Elementus niet de blockchain van bitcoin of andere protocollen onderzocht.