
De op een na grootste cryptomunt ter wereld, Ethereum, krijgt opnieuw de wind in de rug. Volgens verschillende marktstrategen is er een duidelijke omslag zichtbaar in het sentiment rondom Ethereum. Zowel particuliere beleggers als bedrijven lijken hun blik opnieuw te richten op het Ethereum-netwerk.
See you at new ATH’s (maybe, probably) but def 3200 lmao
— Pentoshi (@Pentosh1) July 7, 2025
Ethereum nadert uitbraak
De bekende analist “Pentoshi” stelt op sociale media dat het moment voor Ethereum dichterbij komt. Hij voorspelt dat Ether binnenkort de grens van 3.200 dollar kan doorbreken, met mogelijk zelfs nieuwe recordhoogtes op termijn.
“Je ziet het narratief rondom Ethereum nu kantelen,” aldus de analist. “Achteraf zal het allemaal logisch lijken, maar nu zien veel mensen het nog niet. Toch is het duidelijk dat er kapitaal binnenkomt, en dat dit grote bewegingen kan veroorzaken.”
Ethereum als ruggengraat van stablecoins
Een belangrijke motor achter het nieuwe optimisme is de sterke groei van stablecoins, die in overgrote meerderheid draaien op het Ethereum-netwerk. Tom Lee, oprichter van onderzoeksbureau Fundstrat, wijst op het belang van deze digitale dollars.
“De Amerikaanse overheid stimuleert stablecoins, en die draaien vrijwel allemaal op Ethereum,” zegt Lee. “Ethereum is de ruggengraat van dit ecosysteem. Naarmate stablecoins belangrijker worden, zal Ethereum automatisch meeprofiteren.”
Data van DeFiLlama laat zien dat de totale marktwaarde van stablecoins op Ethereum inmiddels 126,5 miljard dollar bedraagt, een stijging van 431 miljoen in slechts zeven dagen.
Bedrijven kopen Ethereum
Volgens Pentoshi wordt het effect van institutionele aankopen onderschat. Hij stelt dat beursgenoteerde bedrijven in de afgelopen maand bijna net zoveel ETH hebben gekocht als er sinds de zogeheten Merge (de overstap van Ethereum op een energiezuiniger model) is bijgekomen. Dat wijst op een stijgende vraag die niet uit de particuliere hoek komt.
“Het is nog vroeg in deze beweging,” zegt hij. “Maar we gaan straks terugkijken en denken: hoe konden we dit niet zien aankomen?”
Op het moment van schrijven noteert Ethereum een koers van 2.789,13 dollar. Daarmee is de munt dit jaar met ruim 30 procent gestegen, ruim boven het rendement van traditionele indices zoals de S&P 500.
Van ICO naar miljardenproject
Ethereum werd in 2015 opgericht door een groep ontwikkelaars rond de toen 19-jarige Vitalik Buterin. Het project werd gefinancierd via een zogenoemde ICO (initial coin offering), waarbij vroege investeerders ETH konden kopen voor ongeveer 30 cent per stuk.
Wie toen honderd dollar inlegde, heeft vandaag voor ruim 900.000 dollar aan Ethereum in handen. Daarmee is Ethereum een van de succesvolste investeringscases uit de cryptogeschiedenis. De hoogste koers ooit stond op ruim 4.800 dollar in november 2021.

Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
Minder energieverbruik, grotere schaal
Sinds de Merge in september 2022 werkt Ethereum via een zogenoemd proof-of-stake mechanisme, waarbij er geen energie-intensieve mining meer nodig is. Dit maakt het netwerk aantrekkelijker voor institutionele partijen en duurzamer in gebruik.
Tegelijkertijd werkt de Ethereum-gemeenschap aan schaalvergroting, onder meer via layer-2 oplossingen zoals Optimism en Arbitrum. Deze uitbreidingen moeten transacties sneller en goedkoper maken, waardoor meer toepassingen mogelijk worden.
Blijft Ethereum achter bij Bitcoin?
Toch ligt Ethereum qua marktkapitalisatie nog ver achter op Bitcoin. ETH vertegenwoordigt ongeveer een negende van de Bitcoin waarde. Maar juist daardoor is het volgens analisten makkelijker om Ethereum in beweging te krijgen met relatief beperkte kapitaalinstroom.
“Als de trend zich voortzet, kan Ethereum beleggers aangenaam verrassen,” zegt Tom Lee. “Het heeft alle fundamenten om een comeback te maken.”
De grote vraag is natuurlijk of de markt daar ook in gelooft. Voorlopig lijkt dat niet het geval, want Bitcoin neemt een steeds grotere voorsprong op de rest van de markt.
Zouden de Bitcoin-maximalisten dan toch gelijk krijgen? Daar begint het steeds meer op te lijken.