Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ethereum vs Solana in 2025 – welke crypto heeft de meeste potentie?

Ethereum vs Solana in 2025 – welke crypto heeft de meeste potentie? 277

.

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

Vorig jaar zag de cryptomarkt hoe Ethereum (ETH) matig presteerde terwijl Solana (SOL) al een bull-run maakte voordat de rest van de markt in november volgde. De Solana koers bereikte in januari een nieuwe all-time high terwijl Ethereum toen al aan een neerwaartse trend begonnen was.

Ethereum vs Solana – Welke crypto kiezen?

Het Solana netwerk heeft zijn succes van het afgelopen jaar met name te danken aan de populaire meme coins op het netwerk. Ethereum toont ondertussen aan van een ander kaliber te zijn en wellicht meer waarde te creëren voor zijn gebruikers

De ecosystemen zijn zich echter beide verder aan het ontwikkelen met een sterke technologische basis en interessante DApps. Maar welk netwerk heeft eigenlijk de meest potentie op de lange termijn?

Ethereum koers – Vooruitzichten Ethereum 2025

Op basis van de marktkapitalisatie van $ 191,5 miljard blijft Ethereum de grootste altcoin op de markt. Ethereum heeft een sterk netwerk opgebouwd met populaire DeFi projecten als Uniswap, Aave en MakerDAO. In totaal huisvest Ethereum hiermee al meer dan $ 200 miljard aan kapitaal in applicaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stablecoins, real-world assets (RWA’s), NFT-platformen en DeFi platformen. Dit is een groot verschil met Solana, die $23 miljard aan dergelijke apps huisvest.

2025 DEX trading volume
2025 DEX Trading Volume, Coingecko

Kijkend naar het DEX trading volume in januari en februari van dit jaar, had Solana duidelijk de overhand (met 51% en 32% respectievelijk). Dit terwijl Ethereum moest inleveren. Maar in maart wist Ethereum het stokje weer over te nemen toen het verantwoordelijk was voor 30,1% van het totale DEX volume.

Dit illustreert dat veel gebruikers toch echte waarde zien in het netwerk waardoor investeerders zich mogelijk de komende tijd weer meer op dit netwerk gaan concentreren. Dit zal de Ethereum koers dan vervolgens een boost geven waardoor het mogelijk opnieuw $2000 kan bereiken.

Solana koers – Solana verwachting voor de rest van het jaar

Met een marktkapitalisatie van $69,5 miljard, is Solana de vijfde grootste cryptomunt op de markt als je de stablecoin Tether (USDT) niet meerekent. Solana groeide in het begin van dit jaar enorm door de populariteit van de meme coins op het netwerk. De meme coins waren verantwoordelijk voor zo’n 51,58% van het totale DEX trading volume, met name aangedreven door de Official Trump (TRUMP) meme coin.

De prestaties in het eerste kwartaal van dit jaar waren indrukwekkend. De plotselinge piek illustreert echter ook meteen waarom dit netwerk door sommigen als minder stabiel of minder waardevol bestempeld wordt dan Ethereum. Het netwerk lijkt daarmee immers afhankelijk van hypes rondom meme coins.

Solana heeft in de afgelopen twee weken echter ook een groot DEX volume neergezet waarbij de Total Value Locked (TVL) in de afgelopen week met 14,36% gestegen is. Dit terwijl er geen meme coin hype was. Er kan daarom niet gezegd worden dat het netwerk geen potentie heeft om uit te groeien in een stabiel en betrouwbaar ecosysteem.

Als Solana het recente opwaartse momentum kan herpakken, zal de SOL koers mogelijk binnenkort naar $ 180 kunnen stijgen.

Conclusie – Ethereum of Solana in 2025?

Gezien de stijgende Solana koers van de afgelopen week (14%), wordt de potentie van het netwerk ook door investeerders beaamd. Ondertussen bleef de Ethereum koers deze week rond dezelfde waarde consolideren. Ethereum handelt momenteel op $ 1584 en Solana op $ 134.

Solana vs Ethereum koers, CoinMarketCap
Solana vs Ethereum koers, bron: CoinMarketCap

Nieuwe projecten en traders kiezen vaak voor Solana vanwege de snelle transacties en de lage kosten, maar Ethereum trekt veel institutionele investeerders en grote Web3 projecten aan vanwege duurzaamheid en schaalbaarheid. Het grote nadeel van Ethereum is echter de hoge gas fees. Dankzij Layer-2 projecten zijn de fees inmiddels lager dan voorgaande jaren, maar het blijft relatief duur.

Solana is snel, maar het richt zich net als Ethereum ook op schaalbaarheid. Daarnaast zijn de kosten per transactie vaak niet meer dan $ 0,001 waardoor het erg toegankelijk is. Bij Solana is er echter de issue dat veel activiteit vaak wordt aangedreven door trends en daarnaast heeft het netwerk ook wel eens last van issues op het netwerk, zoals opstoppingen en errors met transacties.

Net als bij Ethereum, kunnen Layer-2 projecten helpen om het netwerk van Solana te verbeteren, zoals bijvoorbeeld Solaxy ($SOLX). Deze nieuwe meme coin is een L2 dat gebouwd is op het Solana netwerk om te helpen bij het off-chain verwerken van transacties. Het interessante is dat dit deze crypto presale ook samenwerkt met Ethereum. Hierdoor wordt de schaalbaarheid van dit netwerk ook wordt uitgebreid.

Dit soort projecten illustreren dat het niet nodig is om te kiezen tussen Solana of Ethereum. In principe kunnen ze naast elkaar blijven bestaan voor gezonde concurrentie waardoor ze zich beide verder kunnen ontwikkelen en uiteindelijk beide sterker en betrouwbaarder kunnen worden.

De keuze tussen de twee hangt af van het type investeerder. Wie voor snelheid en goedkope transacties wil gaan, kiest Solana, wie liever voor stabiliteit kiest, zal voor Ethereum gaan.

Praat mee op onze socials!

Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Christiaan Kopershoek

Christiaan is een crypto journalist met 12 jaar ervaring in de fintech en blockchain sector. Hij schrijft voor Bitcoin Magazine en is bekend om zijn heldere uitleg en scherpe inzichten in de wereld van gedecentraliseerde financiën. Wat Christiaan het meest waardeert aan zijn werk als journalist is ...

Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 218585
    [3] => 216389
    [4] => 217574
)