EU Overweegt Drastisch Bitcoin-verbod: Het Einde van Crypto Mining?

2843 totale weergaven
Europa crypto mining ban

Recente discussies binnen de Europese Unie (EU) hebben zich gericht op de milieu-impact van Proof-of-Work (PoW) consensusnetwerken, zoals bitcoin, wat heeft geleid tot overwegingen om deze netwerken in de EU te verbieden. Deze ontwikkeling komt voort uit een rapport opgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA).

Bitcoin een milieu-risico?

Het rapport, dat het energieverbruik van bitcoin en soortgelijke PoW-blockchainprotocollen beoordeelt, suggereert dat deze technologieën aanzienlijke milieu-risico’s met zich meebrengen vanwege hun hoge energie-eisen. Dit heeft geleid tot een voorstel voor een volledig verbod op bitcoin mining in de EU-regio, waarbij zorgen worden geuit over de energieveiligheid en de potentiële schade die deze processen aan het milieu toebrengen.

Het rapport sluit aan bij een eTender-indiening uit 2023, gericht op het ontwikkelen van duurzaamheidsnormen om de milieu-impact van crypto te verminderen. De indiening merkt op dat de stijgende trend in crypto mining nadelige economische en sociale gevolgen heeft, inclusief het potentieel om de duurzaamheidsdoelen van de EU in lijn met het Parijsakkoord te belemmeren.

https://twitter.com/DSBatten/status/1752487657320726890

Koolstofbelasting op crypto mining

Als reactie overweegt de Europese Commissie maatregelen om de milieu-impact van cryptocurrency mining te beperken. Deze omvatten het implementeren van een koolstofbelasting op crypto mining, gebaseerd op de consensusmechanismen van het netwerk en de milieu-impact. Deze belasting heeft als doel mining te verminderen of te stoppen. Bovendien zou de EU lidstaten de bevoegdheid kunnen geven om crypto mining om energieveiligheidsredenen op te schorten en institutionele investeringen in bitcoin te ontmoedigen door het officieel te bestempelen als schadelijk voor het milieu.

Het debat over het energieverbruik van bitcoin is niet nieuw in de cryptocurrency sector. Het elektriciteitsverbruik van het PoW blockchainnetwerk overtreft dat van sommige kleine landen. Ondanks dit is er binnen de industrie aanzienlijke steun voor het verminderen van de milieu-impact van bitcoin, zoals blijkt uit de oprichting van de bitcoin Mining Council (BMC). De BMC streeft ernaar het energiegebruik van PoW-protocollen over te schakelen naar duurzamere opties. Volgens onderzoek van K33 maken bitcoin miners al vooruitgang, met ongeveer 58% van hun operaties aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, wat aanzienlijk hoger is dan het wereldgemiddelde.

Criminele activiteiten omtrent bitcoin

Het rapport suggereert ook dat bitcoin als een toevluchtsoord voor financiële criminelen kan worden bestempeld, wat potentiële investeerders verder afschrikt. Batten verwacht dat deze houding zich kan uitstrekken buiten de EU, waarbij de ESMA en de ECB streven naar wereldwijde adoptie van deze maatregelen zodra deze binnen het EU-blok zijn gelegaliseerd. Dit zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op bitcoin mining wereldwijd, wat mogelijk leidt tot de sluiting van grote miners, inclusief beursgenoteerde bedrijven zoals Riot Blockchain in de Verenigde Staten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...