EU Overweegt Drastisch Bitcoin-verbod: Het Einde van Crypto Mining?

Europa crypto mining ban

Recente discussies binnen de Europese Unie (EU) hebben zich gericht op de milieu-impact van Proof-of-Work (PoW) consensusnetwerken, zoals bitcoin, wat heeft geleid tot overwegingen om deze netwerken in de EU te verbieden. Deze ontwikkeling komt voort uit een rapport opgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA).

Bitcoin een milieu-risico?

Het rapport, dat het energieverbruik van bitcoin en soortgelijke PoW-blockchainprotocollen beoordeelt, suggereert dat deze technologieën aanzienlijke milieu-risico’s met zich meebrengen vanwege hun hoge energie-eisen. Dit heeft geleid tot een voorstel voor een volledig verbod op bitcoin mining in de EU-regio, waarbij zorgen worden geuit over de energieveiligheid en de potentiële schade die deze processen aan het milieu toebrengen.

Het rapport sluit aan bij een eTender-indiening uit 2023, gericht op het ontwikkelen van duurzaamheidsnormen om de milieu-impact van crypto te verminderen. De indiening merkt op dat de stijgende trend in crypto mining nadelige economische en sociale gevolgen heeft, inclusief het potentieel om de duurzaamheidsdoelen van de EU in lijn met het Parijsakkoord te belemmeren.

Koolstofbelasting op crypto mining

Als reactie overweegt de Europese Commissie maatregelen om de milieu-impact van cryptocurrency mining te beperken. Deze omvatten het implementeren van een koolstofbelasting op crypto mining, gebaseerd op de consensusmechanismen van het netwerk en de milieu-impact. Deze belasting heeft als doel mining te verminderen of te stoppen. Bovendien zou de EU lidstaten de bevoegdheid kunnen geven om crypto mining om energieveiligheidsredenen op te schorten en institutionele investeringen in bitcoin te ontmoedigen door het officieel te bestempelen als schadelijk voor het milieu.

Het debat over het energieverbruik van bitcoin is niet nieuw in de cryptocurrency sector. Het elektriciteitsverbruik van het PoW blockchainnetwerk overtreft dat van sommige kleine landen. Ondanks dit is er binnen de industrie aanzienlijke steun voor het verminderen van de milieu-impact van bitcoin, zoals blijkt uit de oprichting van de bitcoin Mining Council (BMC). De BMC streeft ernaar het energiegebruik van PoW-protocollen over te schakelen naar duurzamere opties. Volgens onderzoek van K33 maken bitcoin miners al vooruitgang, met ongeveer 58% van hun operaties aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, wat aanzienlijk hoger is dan het wereldgemiddelde.

Criminele activiteiten omtrent bitcoin

Het rapport suggereert ook dat bitcoin als een toevluchtsoord voor financiële criminelen kan worden bestempeld, wat potentiële investeerders verder afschrikt. Batten verwacht dat deze houding zich kan uitstrekken buiten de EU, waarbij de ESMA en de ECB streven naar wereldwijde adoptie van deze maatregelen zodra deze binnen het EU-blok zijn gelegaliseerd. Dit zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op bitcoin mining wereldwijd, wat mogelijk leidt tot de sluiting van grote miners, inclusief beursgenoteerde bedrijven zoals Riot Blockchain in de Verenigde Staten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Dirk van Haaster

  Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude onderscheiding. Deze academische achtergrond voorziet hem van een unieke combinatie van strategisch denken en analytische vaardigheden, die hij succesvol toepast om diepgaand over de wereld van blockchain te schrijven.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  cardano koers verwachting Nieuws
  Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

  Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

  Bitcoin whales Nieuws
  Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

  Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

  bitcoin etf Nieuws
  Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

  De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

  Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
  Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

  Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

  PlanB Nieuws
  ‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

  De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

  Lees meer