Libra-effect? ‘Europese Unie werkt aan plan voor eigen cryptomunt’

De Europese Unie is van plan om cryptovaluta te gaan reguleren, maar een van de suggesties is een eigen cryptomunt. Dat meldt persbureau Reuters die het plan heeft ingezien.

Europese Unie en Eurocoin

Het plan is met potlood geschreven, maar er staat in beschreven hoe de Europese lidstaten gezamenlijk een strategie moeten ontwikkelen voor cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij behoren diverse scenario’s zoals ook een verbod op ‘hoge risicoprojecten’. Hoewel uit de berichtgeving niet duidelijk is wanneer een project als hoog risico is te betitelen.

De komende maand overleggen de ministers van Financiën over het concept plan. Na tussentijdse goedkeuring van het concept, volgt een verdere invulling.

‘ECB overweegt Eurocoin’

Finland lijkt als nieuwe voorzitter van de Europese Unie de drijvende kracht achter het concept plan. Een van de denkrichtingen is een cryptomunt uit de koker van de Europese Centrale Bank (ECB).

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zowel de ECB als de andere centrale banken dienen dit dossier serieus te onderzoeken. Zo moet men de kansen als uitdagingen van een Europese cryptovaluta in kaart brengen en hierin concrete stappen ondernemen’. [/penci_blockquote]

Libra

Een eigen Europese cryptomunt is op te vatten als een antwoord op Libra, de private cryptomunt van de Libra Association uit Zwitserland. Facebook is te zien als de initiatiefnemer van het project, dat binnen Europa veel weerstand opriep bij Europarlementariërs en centrale bankiers.

Vanwege de aankomende Brexit zal het Verenigd Koninkrijk niet meer deel uitmaken van de eurozone en zal het ook op monetair gebied haar eigen keuzes moeten maken.

Carney, de bestuurder bij Bank of England, pleitte eerder dit jaar voor een alternatief voor de dollar als wereldreservemunt.

Bronnen: Reuters / Cointelegraph

Lees meer over:
cryptomunteuroEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...