Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

EU geeft gas in handelsoverleg met Trump na dreiging van megatarieven

Trump stelt heffingen op Europa uit tot 9 juli 429

 

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie lijkt voorlopig afgewend. Na een telefoongesprek tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en president Trump, maakte Brussel maandag bekend dat de EU bereid is om de handelsgesprekken met Washington te versnellen.

In theorie is dat goed nieuws voor de Bitcoin koers, want zolang de handelsoorlog woedt zal een bullmarkt onwaarschijnlijk zijn.

Tóch een snelle deal tussen VS en EU?

Dat is opmerkelijk, gezien de scherpe uithaal van Trump vorige week. Hij kondigde toen aan per 1 juni invoertarieven van 50 procent te willen heffen op Europese goederen. Die maatregel zou een klap betekenen voor sectoren als auto’s, machines en wijn.

Na het gesprek met von der Leyen is de invoering van de tarieven opgeschoven naar 9 juli. Daarmee krijgt het diplomatieke overleg extra ademruimte.

Het telefoontje kwam op een cruciaal moment. De spanningen liepen hoog op nadat Trump via social media uithaalde naar de EU. Volgens hem is het Europese project “opgezet om de Verenigde Staten uit te buiten via oneerlijke handel”.

De Europese Commissie reageerde inhoudelijk terughoudend, maar liet maandag weten dat er “nieuw momentum” is ontstaan. Een woordvoerder sprak van “nauw contact en een gezamenlijk besluit om de gesprekken te versnellen”.

Houding van Trump botst met Brusselse aanpak

De houding van Trump botst met de meer trage, consensusgerichte aanpak in Brussel. Waar Washington liefst zo snel mogelijk bilaterale deals sluit, moet de Commissie eerst afstemmen met alle 27 lidstaten. Dat proces zorgt geregeld voor vertraging, tot frustratie van Amerikaanse onderhandelaars.

Toch komt er nu beweging in de zaak. Dat kan deels verklaard worden door de economische context. Zowel in de VS als Europa staan industrie en export onder druk door geopolitieke onzekerheid. Een openlijke handelsoorlog zou beide economieën schade toebrengen, zeker in een jaar waarin de markten al hypergevoelig zijn voor politieke risico’s.

Achter de schermen klinkt ook dat Duitsland, Frankrijk en Nederland extra druk hebben gezet op Brussel om escalatie te voorkomen. Vooral Duitse auto-exporteurs zouden miljarden kunnen verliezen bij nieuwe Amerikaanse importheffingen.

Wat dit betekent voor beleggers? Voorlopig wordt een zucht van verlichting geslaakt. De markt reageerde maandag positief op het uitstel van de tarieven. Aandelen van Europese industriële bedrijven veerden op, net als de euro. Maar het is duidelijk: het politieke klimaat blijft grillig.

Mocht Trump zijn dreiging toch doorzetten, dan kan dat op korte termijn zorgen voor koersdruk op Europese beurzen en een vlucht richting schaarste, zoals goud, de dollar en zelfs Bitcoin.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Thom Derks

Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

Array
(
    [0] => 224106
    [1] => 224437
    [2] => 224269
    [3] => 225687
    [4] => 226161
)