Twee Europarlementariërs willen ‘Travel Rule’ voor cryptobeurzen aanscherpen

Een nieuwe potentiële uitbreiding van de crypto-wetgeving lijkt de Europese regulering helemaal door elkaar te gooien. Er zijn namelijk voorstellen ingediend om de Travel Rule uit te breiden.

‘Travel Rule’

Op 9 februari dienden twee grote facties van het Europees Parlement een draft in met het doel om de huidige regels rondom witwassen en terrorismefinanciering toe te passen op alle cryptotransacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee werd geleid door de Belgische Europarlementariër Assita Kanko en het Spaanse parlementslid Ernest Urtasun.

De huidige versie van de “Travel Rule” verplicht banken en betalingsbedrijven om informatie op te slaan over de transactie tussen de betalers en ontvangers. Deze moeten meerdere jaren bewaard worden en tevens ingezien kunnen worden door autoriteiten. Dit is echter pas van toepassing voor transacties die meer dan 1.000 euro betreffen.

Twee Europarlementariërs willen 'Travel Rule' voor cryptobeurzen aanscherpen

Kanko en Urtasun stellen voor om de drempel voor cryptotransacties te verlagen, wat in feite beurzen en brokers zou dwingen om de “Travel Information” voor elke afzonderlijke overdracht vast te leggen.

De Europese autoriteiten zouden dan de naam van de afzender én de ontvanger moeten registreren. Maar daarbij komt ook nog eens het huisadres van de afzender, plus het paspoortnummer en het adres van zowel de afzender als de ontvanger.

Twee Europarlementariërs willen 'Travel Rule' voor cryptobeurzen aanscherpen

Het komt neer op de volgende punten:

  1. Geen vrijstellingen meer op basis van de waarde van de overdracht;
  2. Het betreft overboekingen van/naar non-custodial wallets;
  3. Know your Transaction;
  4. Due diligence van de andere partij en bescherming van persoonlijke informatie;
  5. Openbaar register van niet-compliant aanbieders van crypto-activadiensten;
  6. Fast track (gekoppeld aan bestaande AMLD).

Conceptvoorstel

Het tweetal stelt in het concept dat kleine crypto-transacties vaak worden gebruikt om terrorisme te financieren of geld wit te wassen. Ze zijn bang dat er op deze manier illegale kapitaalstromen zullen ontstaan. Zo’n maas in de wet moet volgens hen gedicht worden. Dit zou dan rechtvaardigen om de drempel van 1.000 euro voor cryptotransacties te verwijderen.

Hoewel het nog slechts een voorstel van twee parlementariërs betreft, zorgt het wel voor opschudding. Door deze uitbreiding komt er enorm veel meer (mogelijk) papierwerk kijken, om het nog maar niet te hebben over de privacy van gebruikers.

Deze nieuwe implementatie van de Travel Rule zal niet eenvoudig zijn, omdat bitcoin iets mondiaals is, plus niet aan platformen gebonden. Het kan daardoor ook voor een ongelijk speelveld zorgen, zo stellen enkele crypto-ondernemers aan Yahoo.

Ondertussen was er ook al hommeles rondom de Markets in Crypto Assets, ook wel bekend als MiCA. Hier werd een bepaling in voorgesteld om proof-of-work te verbieden. Na onrust heeft de Commissievoorzitter dit amendement toch verwijderd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa