EU stemt pas in april over MiCA-wet

Het Europees Parlement stemt pas in april over de Markets in Crypto Assets (MiCA). Dit is binnen de Europese Unie het belangrijkste raamwerk aan regels om cryptocurrency’s zoals bitcoin te reguleren.

De stemming zou eind 2022 plaatsvinden, maar is toen uitgesteld naar februari dit jaar, maar deze deadline wordt ook gemist. De reden van de vertraging is technisch van aard. Het kost heel veel tijd om het 400 pagina tellende bestand tijdig te vertalen in de 24 talen van de aangesloten landen, meldt The Block.

MiCA is één van de belangrijkste raamwerken om toezicht te houden op de Europese cryptosector, bedoeld om misstanden zoals met FTX.com te voorkomen. Het telt tal van regels. Er worden strengere eisen gesteld aan partijen die een bitcoin – of cryptoproject willen starten, uitgevers van stablecoins worden aangemerkt als banken en ook aan bitcoin miners wordt gevraagd om te rapporteren over hun energieverbruik. Het moet ook nauw gaan aansluiten op bestaande regels uit bijvoorbeeld de AMLD5, de antiwitwasrichtlijn.

Na de goedkeuring van het Europees Parlement, dat dus in april 2023 is te verwachten, is het aan de Europese toezichthouders (ESMA en Europese Bankautoriteit) om technische handhavingsnormen op te stellen. Naar verwachting duurt dat tussen de 12 en 18 maanden. In Nederland houdt de Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op het naleven van de antiwitwasregels voor bitcoinbedrijven, met de nieuwe regels krijgt waarschijnlijk de Autoriteit Financiële Markten de rol van toezichthouder.

Dat is niet alles. In april wordt ook gestemd over de Transfer of Funds Regulation (TFR). Dit houdt in dat zowel de verzender als de ontvanger van een cryptotransactie zijn persoonsgegevens achterlaat.

Lees meer over:
Europa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...