Euro stijgt ten opzichte van dollar

Niet lang geleden dook de euro wederom onder de Amerikaanse dollar door en kwam het steeds dichterbij de laagste koers sinds 2002. Nu heeft de Europese Centrale Bank met een renteverhoging van 0,75 procent harder ingegrepen dan verwacht en is de euro aan een hersteltrip begonnen.

Euro klaar voor een uitbraak?

De afgelopen maanden hebben Europeanen met lede ogen moeten aanzien hoe de koopkracht van de euro keer op keer daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Nu lijkt er een sterke periode voor de euro aan te komen, want de Europese Centrale Bank heeft deze week een harde beslissing genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met de renteverhoging van 0,75 procent, komt de depositorente voor de eurozone voor het eerst sinds 2014 weer boven de nul procent uit. Dat lijkt onze munt nodig gehad te hebben, want de euro is meteen begonnen aan een herstel ten opzichte van de dollar, die na een lange bullmarkt eindelijk tot rust lijkt te komen.

Euro stijgt ten opzichte van dollar

Ook hier geldt echter dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Meerdere economen verwachten dat Europa te maken krijgt met een zogenaamde ‘winterrecessie’ en dat kan, zeker in combinatie met de hoge energieprijzen weleens voor moeilijkheden zorgen.

De ECB denkt nu de ruimte te hebben om hard op te treden, maar dat baseren ze op het idee dat de Europese economie dit jaar nog met 3 procent groeit. Krijgen we te maken met een winterrecessie, dan kan het zijn dat ze snel moeten terugkomen op de renteverhogingen, wat funest zou zijn voor de euro.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het is lastig om te zeggen wat deze opleving van de euro ten opzichte van de dollar voor bitcoin betekent. Veel hangt af van de ontwikkelingen op het gebied van de economie in zowel Europa als de Verenigde Staten. Momenteel lijkt het er in de Verenigde Staten sterker voor te staan dan in Europa.

Als we in Europa te maken krijgen met een winterrecessie, dan moeten veel particulieren en bedrijven op de centjes letten en komt investeren waarschijnlijk even op plek twee. Op de lange termijn betekent dit dat de ECB de geldprinters weer moet activeren om de boel overeind te houden en dat lijkt goed te zijn voor bitcoin.

Op de korte termijn is een vlucht naar euro’s een waarschijnlijk scenario in de eurozone, aangezien mensen daar de rekeningen mee moeten betalen. Het gaan hoe dan ook een paar spannende maanden worden, voor bitcoin en voor de economie in zijn geheel.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....