Europa stevent af op strenge surveillance van bitcoin transacties

Bitcoin krijgt te maken met meer controle en surveillance in Europa. Het Europees Parlement en de Europese Raad willen meer controle.

Bedrijven in de industrie moeten volgens de nieuwe regels áltijd vragen om persoonlijke data, zelfs bij kleine transacties. Transacties van meer dan 1000 euro die je zelf doet met je eigen wallet moeten ook hieronder gaan vallen. Het gaat bij die laatste voorlopig wel alleen om transacties die je dan naar een beurs of broker stuurt. Transacties van persoon naar persoon vallen hier in principe nog niet onder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er is een voorlopig akkoord bereikt over de invoering van deze nieuwe regels. Gegevens verzamelen is één ding, maar je moet het natuurlijk ook netjes delen desgevraagd. De industrie en gebruikers krijgen hierdoor te maken met nog meer controle, nog meer surveillance en ook risico's.

Vandaag (donderdag 30 juni) wordt er opnieuw gesproken over de 'Markets in Crypto Assets' of MiCA regels.

27 landen

In Nederland valt de sector onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Onze centrale bank heeft de verantwoordelijkheid om de industrie te toetsen. Het beleid in elke lidstaat zal echter rekening moeten houden met wat er uit de koker komt van de Europese Unie.

Het is nog altijd een erg ambitieus plan: regulering van bitcoin in 27 landen tegelijk. Bitcoin is een open netwerk dat overal ter wereld te gebruiken is. Het is lastig om dat in een wetboek te vangen.

De volgende stappen zijn eigenlijk een vervolg op wat we al heel lang zien: meer controles. Denk aan een identificatieplicht voor het kopen/verkopen van bitcoin via een beurs of broker. Ook uitgevers van stablecoins zullen worden aangepakt.

De Spaanse politicus Ernest Urtasun laat een opmerkelijke quote optekenen: “We maken een einde aan de anonimiteit van cryptotransacties, die een enorme maas in de wet zijn in de strijd tegen witwassen en criminaliteit.”

De ambities zijn (helaas?) duidelijk. Of dit in de praktijk ook zo uit gaat pakken is nog maar sterk de vraag.

Het wetsvoorstel moet nu nog langs verschillende haltes, waaronder verschillende comités en het Europees Parlement.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...