Lagarde van ECB twijfelt of inflatie zal dalen naar 2%

Inflatie zou tijdelijk of 'transitory' zijn, als we centrale bankiers zouden moeten geloven. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB) komt daar nu deels op terug.

Inflatie naar 2%?

Tijdens een ECB Forum-evenement in Portugal praat ze over de prijsontwikkelingen in de markt. Ze lijkt te stellen dat de inflatie voor onbepaalde tijd hoog zal blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Ik denk niet dat we teruggaan naar die periode van lage inflatie."

Powell werkt hard

Lagarde sprak onder andere met Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij was ook somber met zijn prognose. De Amerikaanse centraal bankier beloofde "niet te zullen rusten voordat de inflatie overeenkwam met de doelstelling van 2% van de bank."

"Dat is ons doel, dat is onze bedoeling; we denken dat er verschillende manieren zijn om dat te bereiken, om terug naar 2% inflatie te gaan en tegelijkertijd een sterke arbeidsmarkt in stand te houden. We geloven dat we dat kunnen doen. Dat is ons doel; maar er is geen garantie dat we erin slagen."

Hij vervolgt:

"Sinds de pandemie leven we in een wereld waar de economie wordt aangedreven door heel verschillende krachten. We moeten er me leren omgaan"

Vooralsnog lijkt het vooral een balanceertruc tussen hoge inflatie en een beginnende recessie. De laatste maanden verhogen centrale banken in de hele wereld de rentetarieven en worden de eerste stapjes gezet qua kwantiatieve verkrapping (of: quantitative tightening).

Als gevolg hiervan stortten een aantal markten in: aandelen en ook bitcoin staan 2022 ver in het rood. Inflatie daalde licht, maar het staat nog lang niet in de buurt van de beoogde 2%.

Lagarde van ECB twijfelt of inflatie zal dalen naar 2%

Voor bitcoin zijn het interessante tijden. Als bankiers er niet in slagen met hun centraal aangestuurd beleid zowel de arbeidsmarkt als de inflatie onder controle te houden, zou het decentrale alternatief terrein kunnen winnen.

Het monetair van bitcoin staat in steen gebeiteld: 21 miljoen bitcoin, halvings elke vier jaar (210.000 blocken) en een blocktijd van gemiddeld 10 minuten. Het maakt niet uit hoe de economie er voor staat: bitcoin blijft ongewijzigd, voorspelbaar en transparant.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBEuropa