Europees Parlement keurt baanbrekende cryptowetgeving goed

Europees Parlement keurt baanbrekende cryptowetgeving goed

Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet op het gebied van cryptocurrency-regulering. De wetgeving met betrekking tot Markets in Crypto Assets (MiCA) is goedgekeurd. Daarmee is men weer een stap dichterbij het invoeren van nieuwe regels voor de cryptosector in alle 27 EU-lidstaten. De wetgeving kreeg brede steun met 517 stemmen voor, 38 tegen en 18 onthoudingen.

De MiCA-wetgeving treedt niet onmiddellijk in werking. Nadat het is goedgekeurd door de Europese Raad, kan het officieel tot EU-wetgeving worden gemaakt. Vervolgens zal de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) richtlijnen opstellen over de toepassing van de regelgeving. Er is enige tijd voor zowel bedrijven als lidstaten om zich aan te passen aan de nieuwe regels. De regels voor stablecoins worden van kracht in juli 2024, terwijl andere vereisten pas vanaf januari 2025 zullen worden gehandhaafd.

Door de MiCA-regelgeving zal er in de EU een uniforme benadering van cryptoregulering komen. In de praktijk zorgt dit er onder andere voor dat bedrijven die goedgekeurd zijn in bijvoorbeeld Nederland ook (makkelijker) aan de slag kunnen in andere delen van Europa. Maar het komt ook met meer controles, meer eisen en mogelijk minder kansen voor experimentele start-ups.

Om goedkeuring te verkrijgen moeten bedrijven en andere instanties echter wel door verschillende hoepels springen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van documentatie zoals whitepapers voor het noteren van activa. Uitgevers van stablecoins kunnen ook rekenen op strengere regels. Bij dat laatste kun je denken aan richtlijnen voor het aanhouden van voldoende reserves.

Poll

Vind jij bitcoin (en crypto) reguleren op Europees niveau een goed idee?

Daarnaast verplicht MiCA cryptobedrijven om verslag uit te brengen over de milieu-impact van hun activiteiten. Deze maatregel werd toegevoegd nadat een algeheel verbod op het proof-of-work-mechanisme uit een eerdere ontwerptekst werd verwijderd.

Mairead McGuinness reageert verheugd op deze stap. Zij is een Ierse politica die sinds oktober 2020 dienst doet als Europees Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie.

Lees meer over:
Bitcoin Europa MiCA

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties