Europese banken krijgen te maken met meer regels rondom bitcoin
Europa wil nieuwe eisen gaan stellen aan banken die cryptocurrency’s op de balans aanhouden. Daarover bericht Coindesk die een concept plan dat rouleert binnen de Europese Unie heeft ingezien.
De Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement heeft namelijk gestemd over het opleggen van internationale bankkapitaalnormen op cryptovaluta. Het gaat volgens insiders om ‘nieuwe en strenge beperkingen’ die aan banken worden opgelegd.
Een van de voor de hand liggende eisen is dat banken eenzelfde hoeveelheid euro’s moeten aanhouden als de hoeveelheid bitcoin of andere cryptomunten die men heeft. Dus heeft een financiële instelling 1 miljoen euro aan bitcoin in bezit, dan moet men 1 miljoen euro extra als reserve aanhouden.
Markus Ferber, de economische woordvoerder van de Europese Volkspartij, de grootste politieke groepering van het parlement, is één van de voorstanders van de nieuwe eisen. Hij wil voorkomen dat excessen uit de cryptomarkt de stabiliteit van de eurozone negatief beïnvloeden. ‘De afgelopen jaren hebben we gezien dat cryptovaluta een zeer risicovolle belegging zijn’.
De Association for Financial Markets in Europe (AFME) een lobbygroep die traditionele financiële instellingen zoals investeringsbanken vertegenwoordigt, ziet nog wel de nodige haken en ogen.
‘Er is geen definitie van crypto-activa in de Europese wetgeving. Dit concept plan lijkt van toepassing op getokeniseerde effecten en crypto-activa, maar definitiekwesties zullen later in het wetgevingsproces moeten worden opgelost’, zegt AFME in een e-mail naar Coindesk.
Meer controle
Maar het doel lijkt duidelijk: vermeende risico’s van cryptocurrency’s moeten ingeperkt worden. Dat betekent ook strengere (kapitaal) eisen voor banken én cryptobedrijven, conform de afspraken opgesteld door Bazels Comité voor bankentoezicht. Cryptovaluta zijn assets die worden gezien als assets met de hoogst mogelijke risicoweging. Voorkomen moeten worden dat de balans letterlijk niet te ver doorslaat naar risicovolle assets zoals bitcoin.
Vooropgesteld, het is een proefballon en nog géén wet, want daarvoor is goedkeuring nodig van het Europees Parlement en overeenstemming tussen alle ministers van Financiën die bijeenkomen in de Raad van de Europese Unie (EU).
Concreet ligt ook de vraag of tafel hoeveel bitcoinvermogen Europese banken gezamenlijk aanhouden. Maar bijvoorbeeld getokeniseerde obligaties lijken ook tot de scope te behoren.
Lees ook
ECB pompt geld in Italië, Spanje en Griekenland en bezuinigt op Duitsland, Frankrijk en Nederland
Europese toezichthouder bezorgd over connectie bitcoin met traditionele markten
ECB-bestuurder Fabio Panetta wil bitcoin mining verbieden