Europese Centrale Bank komt met renteverhoging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op donderdag voor het eerst in 11 jaar tijd de rente verhoogd om de inflatie te bevechten. In tegenstelling tot de verwachtte verhoging van 25 basispunten (0,25 procent) gaat het om een verhoging van 50 basispunten.

Einde van een experiment

Met de renteverhoging van 50 basispunten komt er een einde aan het 8-jarige experiment van negatieve rentes van de ECB. Verder belooft de belangrijkste centrale bank van Europa dat het de rente verder zal verhogen, waarschijnlijk al tijdens de volgende bijeenkomst van 8 september.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Verdere normalisatie van de rentes is passend. Door vandaag al afscheid te nemen van de negatieve rentes, is het mogelijk om van bijeenkomst tot bijeenkomst te kijken wat op dat moment de beste stap is”, aldus de ECB in een statement.

Interessant is dat de markt had ingezet op een verhoging van 25 basispunten, maar dat de meeste economen die Reuters ondervraagde een verhoging van 50 basispunten passender vonden. Uiteindelijk is die verhoging van 50 basispunten er dus toch gekomen.

Euro leeft op

De euro, die eerder deze maand naar een 20-jarig dieptepunt viel ten opzichte van de dollar, leefde kort na de bekendmaking van de ECB met een half procent op. Verder is de ECB van plan om de zwakkere broeders binnen de Eurozone van extra steun te voorzien.

Dit om te voorkomen dat de “financiële fragmentatie” tussen landen verder toeneemt. Hiermee bedoelt de ECB dat ze willen voorkomen dat de renteverschillen tussen gezonde en ongezonde landen te groot worden.

Het geplaagde Italië betaalt op de markt, logischerwijs, namelijk een hogere rente dan Duitsland. Wat dat problematisch maakt is dat het voor Italië alleen maar lastiger wordt om uit de schulden te geraken.

Nu wil de ECB dus proberen om die problemen gericht aan te pakken. Wat dat precies betekent voor de euro is niet te zeggen, maar een heel goed vooruitzicht is het niet. Aan de ene kant gaat de rente omhoog, maar aan de andere kant gaat de ECB de zwakkere landen meer steunen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....